Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vihaan sotilasvallankaappausta enemmän kuin Manchester Unitedia" – Myanmarissa osoitetaan jälleen mieltä vallankaappausta vastaan

Myanmarissa suuret väkijoukot ovat jälleen perjantaina vaatineet syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin vapauttamista. Kyseessä on jo seitsemäs perättäinen mielenosoituspäivä.

Perjantaina ympäri maata järjestetyt mielenosoitukset ovat sujuneet pitkälti rauhallisesti. Mawlamyinen kaupungissa poliisi on kuitenkin ampunut kumiluoteja mieltä osoittaneita opiskelijoita kohti. Lisäksi viisi ihmistä pidätettiin.

Maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa oli perjantainakin suuria mielenosoituksia. Mieltään ilmaisi muun muassa joukko Englannin valioliigan faneja, jotka olivat jättäneet keskinäiset joukkueiden väliset erimielisyytensä sivuun ottaakseen kantaa vallankaappaukseen.

– Vihaan sotilasvallankaappausta enemmän kuin Manchester Unitedia, yhdessä kyltissä julistettiin.

Myanmar vapauttaa yli 23 000 vankia

Perjantaisten mielenilmausten alla Myanmar ilmoitti yli 23 000 vangin vapauttamisesta. Myanmarissa oli perjantaina juhlapyhä. Armahdukset maan ääriään myöten täynnä olevan vankilajärjestelmän tyhjentämiseksi ovat muodostuneet yleisiksi merkittävien kalenteripäivien kohdalla.

Assistance Association for Political Prisoners -tarkkailujärjestön (AAPP) mukaan yli 260 ihmistä on otettu kiinni vallankaappauksen jälkeen ja noin 20 on päästetty vapaaksi. Siitä ei ole kuitenkaan mitään viitteitä, että Suu Kyi tai yksikään hänen liittolaisistaan olisi vapautettujen joukossa.

AAPP:n mukaan on noussut huolta siitä, että vankien vapauttamisella pyrittäisiin tekemään tilaa poliittisille vangeille.

Sosiaalisessa mediassa on tuoreeltaan levinnyt video poikkeuksellisesta pidätystilanteesta. Poliisi oli tehnyt Iravadi-joen suistoalueella rynnäkön paikalliselle klinikalle ja ottanut kiinni kansalaistottelemattomuuskampanjaa tukeneen lääkärin.

Lääkärin vaimon mukaan hänen miehensä oli ollut laittamassa tikkejä potilaan päähän, kun poliisi otti hänet kiinni. Kiinniotetun Pya Phyo Naingin puoliso kommentoi poliisirynnäkköä uutistoimisto AFP:lle perjantaina, vain päivä sen jälkeen, kun videosta tuli viraali-ilmiö sosiaalisessa mediassa.

Poliisin kovat otteet ovat herättäneet huolta

YK:n varaihmisoikeuskomissaari Nada al-Nashif arvioi, että Myanmarissa on annettu tällä viikolla erittäin ankaria määräyksiä rauhanomaisten kokoontumisten ja ilmaisun vapauden estämiseksi. Lisäksi poliisin ja armeijan läsnäolo kaduilla on lisääntynyt hänen mukaansa useiden viime päivien aikana.

Sadattuhannet ovat kokoontuneet viime päivinä mielenilmauksiin vaatimaan vallankaappauksen tehneitä kenraaleja luopumaan vallasta. Kaksi mielenosoittajaa oli keskiviikkona kriittisessä tilassa sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut heitä tiistaina pääkaupunki Naypyidawin mielenosoituksissa.

Hän painotti, ettei tappavien tai ei-tappavien aseiden silmitöntä käyttöä rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan voida hyväksyä.

Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston edessä puhuneen al-Nashifin mukaan kaikki mahdolliset pakotteet tulisi kohdistaa harkiten henkilöihin, joiden voidaan uskottavasti väittää rikkoneen ihmisten oikeuksia. Vallankaappauksen johtajat ovat hänen mielestään sovelias kohde pakotteille.

– On äärimmäisen tärkeää, ettei maassa kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa oleville aiheutuisi vahinkoa, hän lisäsi.

Al-Nashif ilmaisi huolensa Yhdysvaltain Myanmariin kohdistuneiden pakotteiden jälkimainingeissa. Muutkin maat ovat harkinneet ryhtyvänsä vastaavanlaisiin toimiin.

Yhdysvaltain torstaina ilmoittamat pakotteet kohdistuvat Myanmarin asevoimien päällikköön kenraali Min Aung Hlaingiin ja muihin korkea-arvoisiin kenraaleihin. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti hallintonsa estävän Myanmarin armeijalta pääsyn noin miljardin dollarin suuruisiin varoihin.

Diplomaatit puntaroivat päätöslauselmatekstiä

Al-Nashif puhui perjantaina ihmisoikeusneuvoston erityisistunnossa, jonka olivat kutsuneet koolle Britannia ja EU. Istunnossa on määrä käsitellä Myanmarin tilannetta helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkimainingeissa.

Yksipäiväisen erityisistunnon aikana diplomaatit puntaroivat Suu Kyin välitöntä vapautusta vaativan päätöslauselman luonnosta.

Päätöslauselmassa vaaditaan myös demokraattisesti valitun hallinnon palauttamista sekä internetiin, sosiaaliseen mediaan ja teleyhteyksiin kohdistuvien rajoitusten välitöntä ja pysyvää poistamista. Lisäksi YK:n ihmisoikeustarkkailijoille vaaditaan rajoittamatonta pääsyä maahan.

Päätöslauselmassa ei kuitenkaan lähdetä vaatimaan pakotteiden asettamista vallankaappauksen tehneille kenraaleille.

Tarkkailijoiden mukaan tekstissä on saatettu välttää kovempien kantojen esittämistä, jotta lauselmalle saataisiin mahdollisimman laaja tuki neuvostossa, jossa yhteisymmärrys on toivottua.