Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tytär ja tämän ex-mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen muun muassa kahdesta törkeästä väärennyksestä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tyttären ja tyttären ex-miehen ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta.

Miehen tytär sai 1 vuoden ja 10 kuukauden rangaistuksen ja tämän ex-mies 1 vuoden ja 11 kuukauden rangaistuksen.

Oikeuden mukaan vastaajat olivat vuosina 2017–2019 yhdessä Irakissa valmistuttaneet neljä väärää Irakin viranomaisen asiakirjaa lavastaakseen naisen isän kuoleman.

Käräjäoikeuden mukaan vastaajat olivat valmistelleet muun muassa isää koskevan kuolintodistuksen ja kolme henkirikoksen tutkintaan liittyvää asiakirjaa. Lisäksi naiselle luettiin syyksi perätön lausuma viranomaismenettelyssä, koska hän oli turvapaikkakuulustelussa antanut väärän tiedon väittäen olleensa isänsä kanssa hengenvaarassa.

Sittemmin on selvinnyt, että isä olikin elossa.

Lavastettu kuolema johti Suomen ensimmäiseen langettavaan EIT:n päätökseen

Syyttäjä Sampsa Hakalan mukaan syytettyjen tavoitteena oli saada oleskelulupa tyttärelle ja tämän lapsille. Isänsä tavoin tytär oli hakenut Suomesta turvapaikkaa, mutta hakemus oli hylätty.

Syyttäjän mukaan isän kuoleman lavastamisen tarkoituksena oli osoittaa, että myös nainen ja lapset olisivat vaarassa, jos heidän pitäisi palata Irakiin. Miehellä oleskelulupa oli jo.

Myös käräjäoikeuden mukaan Irakissa valmistettuja dokumentteja käytettiin harhauttavina todisteina Helsingin hallinto-oikeudessa naisen oleskelulupaa ja käännyttämistä koskevassa asiassa. Helsingin hallinto-oikeus oli väärennettyjen asiakirjojen perusteella myöntänyt naiselle oleskeluluvan yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella.

Miehen lavastettu kuolema johti toissa vuonna myös siihen, että Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) ensi kertaa langettavan päätöksen. EIT määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle yhteensä 24 500 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeus totesi, että ilman väärennettyjä asiakirjoja ja vääriä tietoja nainen tuskin olisi saanut oleskelulupaa Suomeen. Se piti kokonaisuutta arvostellen törkeinä.

– Isän myötävaikutuksella he (syytetyt) ovat pyrkineet hävittämään tietoja muun muassa sosiaalisessa mediassa, jotta isän elossaolo ei paljastuisi, oikeus perusteli ratkaisuaan.

Naisen ja miehen avioero tuli vireille loppuvuodesta 2019. Huijausvyyhti alkoi purkautua, kun mies meni alkuvuodesta 2020 poliisin pakeille ja kertoi saaneensa tietoja, että naisen isä on yhä elossa.

Nainen myöntää osin, mies kiistää kaiken

24-vuotias nainen on myöntänyt teot osittain, 37-vuotias ex-aviomies kiistää kaiken. Naisen omien sanojen mukaan hän oli perheessään alisteisessa asemassa ja perhe teki kaikki päätökset hänen puolestaan.

Käräjäoikeuden mukaan näyttö ei tukenut naisen tarinaa alisteisessa asemassa olemisesta. Isän on kerrottu muun muassa yrittäneen auttaa tytärtään tämän ollessa pidätettynä ja huolehtineen tästä muutenkin.

– Isän menettely pikemminkin osoittaa tämän huolehtineen tyttärestä ja tämän hyvinvoinnista, käräjäoikeus perusteli.

Tuomitun ex-miehen puolustus on kiistänyt, että miehellä olisi ollut määräävä asema avioliitossa. Miehen puolustuksen mukaan mies ei ollut osallisena valituksissa hallinto-oikeuteen tai EIT:hen, eikä hänellä ollut intressiä asiakirjojen väärentämiseen.

Käräjäoikeus näki asian toisin. Se perusteli ex-miehen kuukautta pidempää vankeusrangaistustusta sillä, että tämä oli toiminut asiassa jopa aktiivisemmin kuin vaimonsa. Oikeuden mukaan mies oli muun muassa pyrkinyt aktiivisesti varmistamaan, ettei tieto hänen appiukkonsa elossa olemisesta leviä.

Lisäksi oikeus katsoi todistajalausuntojen pohjalta, että mies oli ollut muun muassa paikalla tapaamisessa, jossa keskusteltiin EIT:hen valittamisesta ja oli myös esitellyt väärennettyjä asiakirjoja.