Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kittilän kunnan laskutusjutun käsittely alkaa Oulussa – syytettyjä yhteensä 11

Kittilän kunnan päätöksentekoa puidaan jälleen oikeudessa, kun Lapin käräjäoikeudessa alkaa tänään kunnan laskutussyytteiden käsittely. Kittilän päätöksentekoon liittyvistä rikoksista on syytteessä yhteensä 11 ihmistä.

Kyse on Kittilän kuntakriisin oikeusvyyhdin kolmannesta haarasta ja niin kutsutuista Eilavaaran laskuista. Syytteet koskevat oikeudellisen palvelun tilaamista, käyttämistä ja maksamista vuosina 2015–2017. Syytetyistä suurin osa on tuolloisia Kittilän kuntapäättäjiä.

Syyttäjä on kertonut, että asiassa on kyse muun muassa oikeusavun hankkimisesta ja siitä aiheutuneen laskun maksattamista Kittilän kunnalla ilman, että kunta olisi tehnyt lakipalvelujen hankinnasta hankintapäätöstä.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä syytetään muun muassa Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajana toiminutta Timo Kurulaa, hallintojohtaja Sanna Ylinampaa ja kunnanjohtajan sijaisena toiminutta Kyösti Tornbergiä.

Juttua istutaan poikkeuksellisesti Oulun käräjäoikeuden tiloissa.

Oikeusvyyhti alkoi hiihtohissihankinnoista

Syytetyistä osa oli syytettynä myös Kittilän kuntakriisin niin sanotussa virkarikoshaarassa. Se juontaa juurensa Levin hiihtokeskuksen hiihtohissihankintoihin vuonna 2013.

Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuoden 2013 lopulla tutkintapyynnön kunnan enemmistöomisteisen Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta, koska tämä vuoti hissivalmistajalle toisen tarjouskilpailuun osallistuneen valmistajan luottamuksellista tarjoustietoa.

Sen jälkeen kunnanvaltuusto irtisanoi kunnanjohtaja Mäkelän luottamuspulaan vedoten. Korkein hallinto-oikeus totesi kunnanjohtaja Mäkelän potkut laittomiksi kesällä 2016. Toimitusjohtaja Palosaaren syytteet hylättiin sittemmin, koska hän ei aiheuttanut toiminnallaan konkreettista vahinkoa.

Mäkelän epäasiallinen kohtelu ja potkut vuonna 2014 poikivat virkarikossyytteet 27 kuntapäättäjälle. Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet kesällä 2019. Asiassa odotetaan alkuvuodesta Rovaniemen hovioikeuden tuomiota.