Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjassa oikeus hylkäsi valituksen Utöya-muistomerkistä – asukkaat pelkäävät sen vaikeuttavan toipumista joukkosurman traumasta

Norjassa oikeusistuin on antanut luvan rakentaa muistomerkin Utöyan vuoden 2011 joukkosurman uhreille. Oikeus katsoi, että muistomerkin hyödyt ylittävät sen haitat.

Joukko paikallisia asukkaita oli valittanut muistomerkkiprojektista oikeuteen sillä perusteella, että muistomerkki heidän asuinpaikkansa lähistöllä palauttaisi mieleen ikäviä muistoja ja vaikeuttaisi heidän toipumistaan traumoista. Osa kanteen takana olleista oli osallistunut pelastustöihin joukkosurman päivänä ja saanut tapauksesta traumoja.

Anders Behring Breivik surmasi heinäkuussa 2011 yhteensä 77 ihmistä, heistä 69 Utöyan saarella. Norjan valtio aikoo rakentaa uhreille 77 pronssipylvästä käsittävän muistomerkin paikalle, jolta lautta Utöyalle lähtee.

Oikeus sanoi lausunnossaan ymmärtävänsä kantajien huolen muistomerkin aiheuttamasta henkisestä painolastista. Sen mielestä perusteet muistomerkin pystyttämiselle ovat kuitenkin painavammat kuin perusteet sitä vastaan.

Muistomerkkiä vastustava ryhmä ilmoitti olevansa järkyttynyt ja suunnattoman pettynyt oikeuden päätöksestä.

– Tarinan opetus on se, että jos joudut ilman omaa syytäsi mukaan terrori-iskuun tai kansallisesti ja poliittisesti merkittävään tilanteeseen, on siviilinä parasta kääntää selkänsä ja pitää huolta omasta terveydestään, ryhmän johtaja Anne-Gry Ruud sanoi.

Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestö puolestaan kertoi olevansa päätöksestä helpottunut ja sanoi muistomerkin olevan tärkeä eloonjääneille ja joukkosurman uhrien omaisille. Valtaosa Utöyalla murhatuista oli työväenpuolueen nuorisojärjestön jäseniä.

Muistomerkin on tarkoitus olla valmis joukkosurman 10-vuotispäivää varten 22. heinäkuuta.