Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmarisen kysely: Joka toinen eläkeläinen pitää eläkettään liian pienenä – moni kiinnostunut työnteon jatkamisesta

Suomalaiset eläkeläiset kokevat toimeentulonsa kohtalaiseksi, mutta jopa joka toinen kokee, että oma eläke ei ole riittävä, ilmenee eläkeyhtiö Ilmarisen kyselystä. Vastaajien eläke oli keskimäärin 1 800 euroa kuukaudessa, josta veroihin ja asumiseen kului noin puolet.

– Eläkeläiset kokevat, että eläke riittää pakollisten menojen jälkeen kohtalaisen hyvin. Eläkkeestä käteen jäävä summa vaihtelee kuitenkin paljon eläkeläisten välillä. Joka toiselle vastaajalle eläkkeestä jää käteen alle 300 euroa kuukaudessa pakollisten menojen jälkeen. Noin joka yhdeksännelle ei jää eläkkeestään lainkaan ylimääräistä, sanoi tutkija Jouni Vatanen tiedotteessa.

Naisille jää käteen noin 270 euroa vähemmän kuin miehille. Syitä ovat naisten pienemmät eläkkeet ja se, että naiset asuvat miehiä useammin yksin.

Työntekoa voisi helpottaa

Kyselyyn vastanneista lähes kaksi kolmannesta oli kiinnostuneita jatkamaan työntekoa eläkkeellä. Useimmat haluaisivat työskennellä osa-aikaisesti, noin pari päivää viikossa. Joka kolmas oli ansiotyötä tehnytkin.

Vatasen mukaan eläkeikäisten nykyistä laajempi työnteko olisi kaikille hyödyksi.

– Uskon, että jos yhteiskunta, työnantajat ja työntekijät yhdessä pyrkisivät aktiivisemmin muokkaamaan työtä eläkeiän kynnyksellä, kaikki voittaisivat. Yhteiskunta saisi lisää verotuloja, työnantajat saisivat osaavaa työvoimaa ja työntekijät saisivat mielekästä tekemistä sekä lisäansioita, Vatanen sanoi.

Varautuminen vaihtelee

Suurin osa kyselyyn vastanneista eläkeläisistä on varautunut eläkepäiviin taloudellisesti myös itse, mutta näin toimineiden osuus on laskenut verrattuna vuonna 2014 tehtyyn kyselyyn. Silloin vain yhdeksän prosenttia sanoi, ettei ollut varautunut eläkepäiviinsä taloudellisesti. Nyt osuus oli noussut 22 prosenttiin. Heikommin varautuneiden joukossa oli työttöminä eläkkeelle jääneitä, alle 1 400 euron eläkettä saavia ja yksinasuvia.

Yleisimpiä tapoja eläkepäiviin varautumiseksi olivat oman asunnon hankkiminen ja tilille säästäminen. Joka viides vastaajista oli varautunut hankkimalla lisäeläkkeen.

Vuodesta 2014 on muuttunut myös se, että nyt yhä useampi jatkoi työssä pidempään saadakseen suuremman eläkkeen.

Joulukuussa tehtyyn kyselyyn vastasi reilu tuhat eläkeläistä. Osa oli ollut eläkkeellä pari kuukautta, osa yli vuoden ja osa viisi vuotta.