Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoria ei paikallinen sopiminen pelota

Enemmistö nuorista haluaisi lisätä työehtojen ja palkkojen paikallista sopimista, käy ilmi Helsingin yliopiston johtamaan tutkimushankkeeseen liittyvästä kyselystä. Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -tutkimushankkeeseen liittyvän kyselyn mukaan 52 prosenttia 16–29-vuotiaista suomalaisnuorista kannattaa paikallisen sopimisen lisäämistä.

Kyselyssä selvitettiin nuorten käsityksiä muun muassa paikallisen sopimisen laajentamisesta, palkankorotusten joustoista ja työaikojen pidentämisestä yritysten työllistämismahdollisuuksien parantamiseksi.

– Paikallinen sopiminen näyttäytyy nuorille, ehkä julkisesta keskustelusta muodostuneen kuvan pohjalta, pikemminkin joustavuuden lisääntymisenä kuin työehtojen tai työntekijöiden neuvotteluvoiman heikentymisen riskinä, dosentti Hanna Wass sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Kolmasosa nuorista hyväksyisi kilpailijamaita matalammat palkankorotukset työllisyysasteen ja kilpailukyvyn parantamiseksi, kun taas puolet nuorista ei pidä palkkajoustoja hyvänä ratkaisuna.

84 prosenttia nuorista oli kyselyn perusteella sitä mieltä, että työaikojen pidentämisestä ei löydy ratkaisua työn tuottavuuden parantamiseksi.

Taloustutkimuksen kanssa toteutettuun kyselyyn vastasi viime vuoden 2020 syksyllä internetpaneelissa runsaat 2 000 16–79-vuotiasta suomalaista.