Puoluerekisteri.fi-verkkopalvelussa on ongelmia – saattaa haitata yhdistysten kannatusilmoitusten keräämistä

Vuoden alussa käyttöön otetussa Puoluerekisteri.fi-verkkopalvelussa on ongelmia, jotka saattavat haitata puolueeksi haluavien yhdistysten kannatusilmoitusten keräämistä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo STT:lle, että palvelun ongelmat on laitettu selvitykseen ja ne pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Jääskeläisen käsityksen mukaan palvelussa on ajoittaisia käyttökatkoksia.

– Se on tietenkin erittäin ikävää näiden yhdistysten kannalta, jotka kannatusta nyt keräävät, Jääskeläinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että paperisia kannattajakortteja voi kerätä koko ajan, vaikka se onkin nykytilanteessa hankalaa.

Vuoden alusta lähtien yhdistykset ovat voineet kerätä kannattajakortteja myös sähköisesti. Aiemmin puoluerekisteriin haluavien yhdistysten piti kerätä kannattajakortit paperilla.

"Meille tilanne on hankala"

Puoluerekisteri.fi-verkkopalvelun perustamisen taustalla on koronapandemia ja se, että koronaan liittyvät rajoitukset vaikeuttavat paperisten kannattajakorttien keräämistä ja siten uuden puolueen perustamista.

Tällä hetkellä verkkosivuston kautta kannatusilmoituksia kerää neljä yhdistystä. Yhdistysten täytyy kerätä 5 000 kannattajakorttia, jos ne haluavat puolueena osallistua kuntavaaleihin.

Jos puolueena haluaa osallistua kuntavaaleihin, kannatusilmoitusten keräämisen pitää olla valmis maaliskuun alussa. Jääskeläisen mukaan oikeusministeriö ilmoittaa silloin kunnille ne puolueet, jotka on puoluerekisteriin merkitty. Muutoin yhdistyksillä on vuosi aikaa kerätä 5 000 kannattajaa.

Kevään kuntavaaleissa Avoin Puolue ry:n on tavoite olla puolue. Tiistaina yhdistyksellä oli verkossa noin 2 900 kannatusilmoitusta ja paperisena joitakin satoja.

Yhdistyksen puheenjohtaja Petrus Pennanen sanoo, että hänelle on tullut paljon yhteydenottoja verkkosivuston ongelmista.

– Meille tilanne on hankala, sillä iso joukko ihmisiä törmää niihin ongelmiin, eivätkä välttämättä mene uudelleen yrittämään.

Pennanen sanoo, että verkkosivuston ongelmat hidastavat kannattajakorttien keräämistä. Hän kuitenkin uskoo, että yhdistys voi ehtiä rekisteröitymään puolueeksi ennen aikarajaa, mutta se vaatii kovaa työtä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka