Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsalaisten usko koronapäättäjiin horjuu, kertoo tuore kysely

Ruotsissa kansalaisten usko poliittisiin päättäjiin ja viranomaisiin on hupenemassa koronatilanteen jatkuessa vaikeana.

Dagens Nyheter -lehden teettämän kyselyn mukaan kovimman iskun on ottanut pääministeri Stefan Löfven. Vain 26 prosenttia vastaajista katsoo hänen hoitaneen koronatilannetta pääosin hyvin. Päinvastaista mieltä on 37 prosenttia.

Luottamus Löfveniin romahti joulukuusta kahdeksan prosenttiyksikköä. Toukokuusta alkaen laskua on kertynyt jo 24 prosenttiyksikköä.

Koko hallituksen toimintaa epidemian hoidossa pitää kyselyn perusteella "pääosin hyvänä" vain joka neljäs ruotsalainen. Oppositiopuolueiden toimintaa tosin arvostetaan vielä sitäkin vähemmän.

Myös luottamus kansanterveysviranomaiseen ja valtionepidemiologi Anders Tegnelliin jatkaa kyselyssä laskuaan, jota on kertynyt lokakuun jälkeen molemmille jo noin 20 prosenttiyksikköä. Toisin kuin Löfvenin kohdalla, viranomaisiin luottavien määrä on kuitenkin yhä suurempi kuin heidän, jotka eivät viranomaisiin luota.

Kyselyyn haastateltiin verkon välityksellä 1 200:aa äänioikeutettua ruotsalaista 13.–25. tammikuuta

Helpotusta näköpiirissä?

Torstaina julkistettujen kansanterveysviranomaisten tilastojen mukaan Ruotsissa on nyt kirjattu 11 520 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyä kuolemantapausta. Pelkästään tällä viikolla on uusia kuolemia kirjattu jo yli 500.

Väestömäärään suhteutettuna Ruotsissa on kirjattu 1 137 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 120.

Uusia tartuntoja raportoitiin torstaina edeltävän vuorokauden ajalta yhteensä noin 4 200. Koronavirustartuntaa vastaan rokotettujen määrä on Ruotsissa tällä hetkellä reilut 216 000.

Tegnellin mukaan sekä tartuntojen määrä että positiivisten tulosten osuus kaikista koronatestituloksista ovat olleet laskussa viime viikkoina. Sosiaalihallituksen mukaan myös sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt.

– Suurin osa alueista arvioi tilanteen parantuvan niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä, osastopäällikkö Thomas Lindén kertoi.

Lähteinä myös Aftonbladet, Folkhälsomyndigheten, TT.