Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hissiyhtiö Kone paransi tulostaan koronapandemiasta huolimatta – "Viimeisen neljänneksen kohokohtia tilausten kasvu ja kannattavuuden parantuminen"

Hissiyhtiö Kone onnistui parantamaan tulostaan vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden takaisesta, vaikka koronaviruksen aiheuttama pandemia vaikutti edelleen maailmanlaajuiseen hissi- ja liukuporrasmarkkinaan. Myös yhtiön koko vuoden tulos koheni hieman vuoden takaisesta.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth luonnehtii viimeisen neljänneksen tulosta vankaksi.

– Minulle tuloksen kohokohtia olivat saatujen tilausten kasvu ja kannattavuuden parantuminen, Ehrnrooth sanoo tiedotteessa.

Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat loka–joulukuussa lähes kahdeksan prosenttia.

Pandemian aiheuttaman kasvaneen epävarmuuden vuoksi uusien laitteiden kysyntä laski useimmilla alueilla vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta Kiinassa markkina jatkoi kasvuaan. Kasvu oli kuitenkin maltillisempaa kuin toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Koko vuonna suurimmassa osassa maita huolto katsottiin kriittiseksi palveluksi, joka oli sallittua tietyin rajoituksin myös koronasulkujen aikana.

Hallitus ehdottaa 2,25 euron kokonaisosinkoa

Koneen oikaistu liikevoitto nousi loka–joulukuussa 381 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 368 miljoonaa. Liikevaihto vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvoi 0,8 prosenttia.

Koko vuonna Koneen oikaistu liikevoitto parani noin 1,3 miljardiin euroon, kun se vuotta aiemmin oli noin 1,2 miljardia. Yhtiön liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna koko vuonna 1,4 prosenttia.

Ehrnroothin mukaan yhtiö suuntaa kuluvaan vuoteen optimistisena "korkeasta epävarmuudesta" huolimatta. Yhtiö tavoittelee hänen mukaansa muun muassa aktiivista roolia älykkäiden ja kestävien kaupunkien kehittämisessä.

– Näemme merkittäviä kasvumahdollisuuksia myös Kiinan palveluliiketoiminnassa tulevina vuosina. Lisäksi nostamme jälleen kunnianhimoamme vastuullisuudessa ottamalla sen kokonaisvaltaisesti huomioon kaikessa tekemisessämme.

Yhtiö arvioi uuslaitemarkkinan olevan kuluvana vuonna vakaa tai kasvavan Kiinassa. Muualla maailmassa markkinan odotetaan laskevan ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta alkavan elpyä sen jälkeen.

Koneen hallitus ehdottaa, että viime vuodelta jaetaan osinkoa 1,75 euroa kutakin B-sarjan osaketta kohti. Lisäksi hallitus ehdottaa 0,50 euron ylimääräistä osinkoa, jolloin kokonaisosinko olisi 2,25 euroa kutakin B-sarjan osaketta kohti.