Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saksan terveysministeriö kiisti väitteet AstraZenecan rokotteen toimimattomuudesta ikäihmisten kohdalla

Myös AstraZeneca on kiistänyt väitteet rokotteen toimimattomuudesta vanhemmissa ikäryhmissä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan terveysministeriö kiisti tiistaina saksalaislehtien aikaisemmat, nimettömiin hallituslähteisiin perustuvat väitteet, joiden mukaan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen teho olisi lähes olematon ikäihmisten kohdalla.

Handelsblatt-lehden artikkelin mukaan Saksan viranomaisten tutkimukset ovat osoittaneet, että rokotteen teho yli 65-vuotiailla olisi vain noin kahdeksan prosenttia. Tämän lisäksi Bild-lehti kertoi saaneensa ennakkotietoja, joiden mukaan Euroopan lääkevirasto (EMA) ei tule hyväksymään rokotetta käyttöön ikäihmisille.

Saksan terveysministeriön mukaan lähteet ovat sotkeneet kaksi asiaa.

– Noin kahdeksan prosenttia AstraZenecan testeihin osallistuneista oli 56–69 -vuotiaita ja kolmesta neljään prosenttia yli 70-vuotiaita. Tämä ei suinkaan tarkoittanut, että nämä olisivat rokotteen tehokkuutta koskevia prosentteja, terveysministeriön tiedotteessa sanottiin.

Terveysministeriön mukaan jo syksystä asti on ollut tiedossa, että AstraZenecan testeissä oli mukana vähemmän ikäihmisiä kuin muiden rokotevalmistajien.

Myös AstraZeneca on kiistänyt väitteet rokotteen toimimattomuudesta vanhemmissa ikäryhmissä.

Filippiinien presidentti määräsi koronan pelossa lapset takaisin sisälle

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on kumonnut maan hallituksen perjantaina tekemän päätöksen, jolla 10–14-vuotiaille sallittiin viimein ulkona leikkiminen. Lapset ja vanhukset ovat joutuneet olemaan kotona liki kaikkialla saarivaltiossa pandemian alusta saakka.

Duterten mukaan lasten kotoilu ei ole mikään ongelma, koska he voivat katsella televisiota.

– Lepset viihtyvät hyvin pelkän television kanssa. Hehän liimaantuvat sen ääreen koko päiväksi, presidentti kuittasi.

Duterten mukaan lasten ulkoilua ei voida sallia, koska uusi, entistä tarttuvampi virusmuunnos leviää maassa.

Vaikka monet vanhemmat ovat tähänkin saakka jättäneet noudattamatta ulkoilukieltoa ja päästäneet lapsensa leikkimään puistoihin ja kadulle, määräyksellä on saatu pidettyä lapset pois ostoskeskuksista, joissa virus leviää helposti.

Filippiinit on yrittänyt varovaisesti avata talouttaan koronakriisin keskellä, koska pandemia on saanut aikaan pahan talouslaman. Duterten hallitusta on arvosteltu viivyttelystä koronarokotteiden hankinnassa, eikä maahan ole tulossa suuria eriä rokotteita ennen kevättä.

Latinalaisen Amerikan rikkain mies sai koronatartunnan

Latinalaisen Amerikan rikkaimpana miehenä pidetty meksikolainen telealan miljardööri Carlos Slim, 80, on saanut koronvirustartunnan, kertoi hänen poikansa Twitterissä.

Slimin pojan Carlos Slim Domitin mukaan hänen isällään on ollut vain lieviä oireita ja hän on jo toipumassa, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Talouslehti Forbesin mukaan America Movil -teleyhtiötä hallitsevan Slimin perheen omaisuuden arvo on noin 52 miljardia dollaria (runsaat 42,8 miljardia euroa).

Slimin tartunnasta kerrottiin vain päivä sen jälkeen kun Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador kertoi saaneensa tartunnan.

Meksikon koronakriisi kuuluu maailman vakavimpiin.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka