Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Marin: Viroa koskevat rajapäätökset tulevat voimaan

Pääministeri Sanna Marin saapui aamupäivällä hallituksen koronaneuvotteluihin Säätytalolle. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Viivi Salminen / STT

Hallitus neuvottelee tänään, millaisiin maan sisäisiin koronatoimiin on tarvetta ryhtyä uusien virusmuunnosten takia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään, että hallitus käsittelee sitä, millä tavalla esimerkiksi jo olemassa olevia rajoitustoimia voidaan ottaa käyttöön eri alueilla. Hän ei kommentoinut kuitenkaan vielä yksityiskohtia.

Pääministeriltä kysyttiin myös kantaa työmatkaliikenteeseen Virosta. Viro on vedonnut Suomeen, että se keventäisi työvoimalle määrättyjä maahantulorajoituksia.

– Rajapäätökset tehtiin viime perjantaina, ja ne tulevat voimaan keskiviikkona aivan kuten on kerrottu, Marin sanoi.

Hän sanoi keskustelleensa asiasta Viron väistyvän pääministerin Jüri Rataksen kanssa ja ymmärtävänsä naapurimaan huolet. Marinin mukaan näihin pyritään löytämään yhdessä ratkaisuja, mutta tässä vaiheessa rajoituksille on ollut perusteensa. Viron tautitilanne on selvästi pahempi kuin Suomen.

Ohisalo: Ensisijaista rakentaa oma testausjärjestelmä

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) korosti, että on tärkeää on saada matkustajamäärät pysymään mahdollisimman pieninä, jotta pystytään testaamaan mahdollisimman moni Suomeen tuleva.

– Toki onhan siitä hyötyä, jos maat yhdessä miettivät testauskäytäntöjä, mutta meille nyt ensisijaista on rakentaa oma testausjärjestelmä mahdollisimman kattavaksi, hän sanoi toimittajille Säätytalolla.

Suomi kertoi perjantaina uusista rajaliikenteen rajoituksista. Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan alkuviikosta on tarkasteltava myös sitä, joudutaanko karanteeniin liittyviä toimia tehostamaan niin, että sanktioita vielä käydään läpi.

Saarikko: Rajoitustoimien pitää olla lapsille oikeasuhtaisia

STT:n tietojen mukaan hallitus pohtii tänään koronaneuvotteluissaan ennen kaikkea sitä, missä vaiheessa koronaviruksen leviämisvaiheen toimia pitäisi ottaa käyttöön. Hallitus miettii, pitäisikö leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

Hallituksen on tarkoitus päivittää hybridistrategiaansa, jota on tarkasteltava uudestaan koronavirusmuunnosten aiheuttamassa tilanteessa. Uudet muunnokset leviävät tiettävästi herkemmin kuin niin sanottu alkuperäinen virus.

– Se missä vaiheessa otetaan rajoitustoimia käyttöön, on monen tekijän summa, Marin sanoo.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että keskustalle on erityisen tärkeää, että rajoitustoimet ovat lapsille ja nuorille oikeasuhtaisia.

Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, onko mitään mahdollisuutta höllentää olemassa olevia rajoituksia. Saarikon mukaan oleellista on nyt se, että vaikean muuntovirustilanteen pahimmat vaikutukset vältettäisiin Suomessa.

– Mutta niin, että kaikki ne toimet, joita voidaan tehdä lasten ja nuorten suojelemiseksi, voitaisiin hoitaa, hän jatkoi.

Neuvottelut Säätytalolla Helsingissä alkoivat kello 11.30. Marin vastasi neuvotteluiden kestosta, että monet ministerit haluavat varmasti ehtiä kunnan- ja kaupunginvaltuuston kokouksiin illalla. Hän kuitenkin korosti, että hallitus pyrkii tekemään työnsä loppuun.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka