Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet kymmenessä vuodessa, itsehoitolääkkeiden pysyneet lähes ennallaan

Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet ja itsehoitolääkkeiden pysyneet lähes ennallaan, kertoo Apteekkariliitto Tilastokeskuksen tietojen pohjalta.

Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut laskivat yli 15 prosenttia vuoden 2011 tammikuusta viime vuoden joulukuuhun ulottuvana aikana. Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa runsaan prosentin. Yleisesti kuluttajahinnat ovat nousseet samana aikana 11 prosenttia.

– Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2003, jolloin lääkevaihto apteekeissa otettiin käyttöön, ja etenkin vuodesta 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin viitehintajärjestelmällä. Vuodesta 2003 reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet jopa yli neljänneksen, Apteekkariliitto kertoo.

Liiton mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa on viime vuosina näkynyt voimakasta kalenterivuoden sisäistä vaihtelua. Laskeva trendi on kuitenkin jatkunut.

– Alkuvuoden nousu johtuu lääkekorvauksissa vuoden 2016 alussa käyttöön otetusta alkuomavastuusta. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien. Loppuvuoden lasku taas johtuu lääkekattojen täyttymisestä, Apteekkariliiton talousasiantuntija Monna Apajalahti-Markkula sanoo tiedotteessa.

Kaltaislääkkeiden käytön lisäämisellä voisi säästää

Apajalahti-Markkulan mukaan lääkekustannuksia kasvattavat uudet ja kalliit biologiset lääkkeet. Niistä monille on kuitenkin saatavilla hinnaltaan edullisempi kaltaislääke eli biosimilaari, joiden käytön lisäämisellä voitaisiin säästää lääkekuluissa kymmeniä miljoonia euroja vuosittain.

Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta. Siihen on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Apteekkariliitto kertoo, että lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys ja hinta on kaikille apteekeille sama. Liiton mukaan apteekki ei voi itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeen vähittäishinta apteekissa on laskettava valtakunnallisesta tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti.