Presidentti Biden ehdottaa viiden vuoden jatkoa Yhdysvaltain ja Venäjän väliselle Uusi Start -sopimukselle – Venäjä suhtautuu myönteisesti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ehdottanut, että runsaan kahden viikon päästä päättyvää Uusi Start -aserajoitussopimusta jatkettaisiin viidellä vuodella. Bidenin ehdottama jatkoaika on enimmäismäärä, millä sopimusta voidaan kertaheitolla jatkaa.

Moskovan suunnalta ehdotus sai myönteisen vastaanoton. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Venäjän suhtautuvan tähän poliittisen tahdon ilmaisuun positiivisesti. Päätökset sopimuksen jatkosta riippuvat kuitenkin ehdotuksen yksityiskohdista, Peskov sanoi.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi sopimuksen jatkokauden käyvän järkeen erityisesti nykytilanteessa, jossa Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet ovat kireät.

Entisen presidentin Donald Trumpin hallinto yritti turhaan saada aikaan vuoroin lyhyttä ja vuoroin pitkää jatkokautta Start-sopimukseen. Trump olisi halunnut myös Kiinan mukaan sopimukseen, mutta maa ei ollut tästä kiinnostunut.

Jos jatkoa ei saada, vuonna 2010 allekirjoitettu sopimus umpeutuu 5. helmikuuta. Sopimuksessa rajataan strategisten ydinkärkien määrä 1 550:een kummallekin maalle. Ilman jatkoaikaa syntyisi ensimmäistä kertaa 1960-luvun jälkeen tilanne, jossa Yhdysvalloilla ja Venäjällä ei olisi minkäänlaista ydinaserajoitussopimusta.

Uusi hallinto aloittamassa Venäjään kohdistuvia tutkintoja

Psaki kertoi myös, että uusi kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines aikoo aloittaa tutkinnan epäilyistä, joiden mukaan Venäjän hallinto olisi myrkyttänyt Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin viime kesänä.

Navalnyi palasi Venäjälle viime viikonloppuna Saksasta, johon hänet vietiin hoitoon elokuisen myrkytyksen jälkeen. Hänet otettiin Moskovassa kiinni heti lentokentällä ehdollisen vankeustuomion ehtojen väitetystä rikkomisesta. Länsimaat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.

Navalnyi itse on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka hänen mukaansa toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä. Venäjä on kiistänyt myrkyttämisen.

Lisäksi Yhdysvallat aikoo tutkia tapporahoja, joita Venäjän tiedusteluviranomaisten on väitetty maksaneen Afganistanissa äärijärjestö Talebanille. Venäjän on epäilty tarjonneen Talebanin taistelijoille salaisia palkkioita, jos he onnistuvat tappamaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten sotilaita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka