Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian hallituksen kohtalosta äänestetään tänään – hallitus uhkaa kaatua keskellä koronakriisiä

Italiassa parlamentin ylähuone senaatti äänestää tänään hallituksen luottamuksesta.

Maan hallitus on ollut kriisissä sen jälkeen, kun pienpuolue Italia Viva vetäytyi hallituksesta viime viikolla. Samalla hallitus menetti enemmistönsä senaatissa.

Hallituksen pääpuolueet Viiden tähden liike ja Sosiaalidemokraatit haluavat jatkaa hallituksessa.

Pääministeri Giuseppe Conte on varoittanut, että uuden hallituksen muodostaminen keskellä koronakriisiä voi olla riskialtista. Hän vetosi maanantaina siihen, että senaatin EU- ja Eurooppa-myönteiset jäsenet äänestäisivät hallituksen jatkon puolesta. Gallupien mukaan hallituksen kaatuminen ja pikavaalit johtaisivat keskustaoikeistolaiseen hallituspohjaan, jonka yksi puolue olisi myös maahanmuutto- ja EU-vastainen Pohjoisen liitto.

– Olemme vaarassa menettää kosketuksen todellisuuteen. Kaiken energiamme pitäisi keskittyä nyt maatamme uhkaavan akuutin kriisin hoitoon, Conte sanoi koronaviruspandemiaan viitaten.

Italia on yksi koronaviruksesta pahiten kärsineistä maista. Virukseen on kuollut maassa yli 82 000 ihmistä, ja myös maan talous on kärsinyt pahasti kriisistä.

Tyytymättömyyttä koronakriisin hoitoon

Syy hallituskriisiin on maan entisen pääministerin ja Italia Vivan johtajan Matteo Renzin tyytymättömyys hallituksen koronakriisin ja EU-tukien käyttöön. Renzi on vaatinut talouden uudistamiseen perusteellisempia rakenneuudistuksia kuin hänen mielestään nyt on tehty.

Conten hallitus sai luottamuksen jo parlamentin alahuoneessa, mutta senaatti voi olla vaikeampi paikka. Renzin puolueen vetäytyminen vei hallitukselta käytännössä 18 edustajaa pois senaatista.

Renzin mukaan hänen puolueensa aikoo olla äänestämättä, mikä voi taata hallitukselle enemmistön.

Hallituksen vastustajat ovat käyttäneet kriisiä hyväkseen. Pohjoisen liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on muun muassa rummuttanut hallituksen hajoamisen puolesta.