Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kittilän kunnan laskutussyytteiden käsittelyyn määrättiin käräjätuomari Oulusta, koska Lapin käräjäoikeuden tuomarit ovat esteellisiä

Kittilän kunnan laskutussyytteitä koskevassa oikeudenkäynnissä käräjätuomariksi on määrätty Oulun käräjäoikeuden tuomari. Syy on se, että Lapin käräjäoikeuden käräjätuomarit ovat esteellisiä asiassa. Asiasta kertoo tiedotteessaan Lapin käräjäoikeus.

Esteellisyyden syystä ei perjantaina annettu tietoa. Lapin käräjäoikeudesta ei kommentoitu perusteita, ja päätöksen tehnyt Rovaniemen hovioikeus kertoi, että esteettömän tuomarin nimittäminen juttuun on tehty käräjäoikeuden pyynnön perusteella.

Kittilän kuntakriisin oikeusvyyhdin kolmannen haaran eli laskutusta koskevien syytteiden käsittely alkaa helmikuun alussa Oulun käräjäoikeudessa. Asiassa on syytettynä kolme Kittilän kunnan luottamushenkilönä toiminutta ihmistä. Heitä syytetään törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asia koskee oikeusavun hankkimista ja siitä aiheutuneen laskun maksattamista Kittilän kunnalla. Syyttäjän mukaan kunta ei ollut tehnyt lakipalvelujen hankinnasta hankintapäätöstä.

Oikeusvyyhti alkoi hiihtohissihankinnoista

Monipolvinen oikeusjuttu sai alkunsa vuonna 2013 Levin hiihtokeskuksen hiihtohissihankinnoista. Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuoden 2013 lopulla tutkintapyynnön kunnan enemmistöomisteisen Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta, koska tämä vuoti hissivalmistajalle toisen tarjouskilpailuun osallistuneen valmistajan luottamuksellista tarjoustietoa.

Sen jälkeen kunnanvaltuusto irtisanoi kunnanjohtaja Mäkelän luottamuspulaan vedoten. KHO totesi kunnanjohtaja Mäkelän potkut laittomiksi kesällä 2016. Toimitusjohtaja Palosaaren syytteet hylättiin sittemmin, koska hän ei aiheuttanut toiminnallaan konkreettista vahinkoa.

Mäkelän epäasiallinen kohtelu ja potkut vuonna 2014 poikivat virkarikossyytteet 27 kuntapäättäjälle. Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet. Asiassa odotetaan alkuvuodesta Rovaniemen hovioikeuden tuomiota.