Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Orpo: Capitolin valtaaminen näytti meille, mihin populismi voi pahimmillaan johtaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi puolueensa puheenjohtajapäivillä, että tämän viikon uutiset Yhdysvalloista ovat olleet pysäyttäviä.

– Kun maailman vahvimman valtion virassa oleva presidentti yllyttää kannattajiaan demokraattista vaalitulosta vastaan, se on hälytys, johon jokaisen on herättävä, hän sanoi.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kannattajat mellakoivat aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain kongressitalossa.

Orpon mukaan demokratiaa haastetaan myös Euroopassa.

– Britannia sanoi hyvästi 47 vuotta kestäneelle EU-jäsenyydelle vuodenvaihteessa. Kansa päätti, mutta brexit-kampanjointia leimasi väärien tietojen myllytys ja populismi, hän sanoi.

Lisäksi Orpo otti esimerkeiksi EU-jäsenmaat Puolan ja Unkarin, jotka haastavat suoraan vapaan median ja riippumattomien tuomioistuinten olemassaolon sekä polkevat ihmisoikeuksia.

"Rokotevastaisuus haastaa vakavalla tavalla hyvinvointia"

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan parhaillaan eletään ajassa, jossa salaliittoteoriat, valeuutiset ja tieteen saavutusten kyseenalaistaminen leviävät kuin virus. Orpon mukaan myös esimerkiksi rokotevastaisuus haastaa vakavalla tavalla hyvinvointia.

– Meidän on tunnistettava, että se mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä. On meidän suomalaisten yhteinen tehtävä, että emme anna kansanvallan vastaisille voimille tilaa kasvaa.

– Capitolin valtaaminen näytti meille, mihin populismi pahimmillaan johtaa, hän sanoi.

Orpon mukaan silmiä ei saa ummistaa yrityksiltä murentaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.

– Suomi kestää, mutta ei ilman sitä, että pidämme tärkeistä arvoistamme kiinni joka päivä, Orpo sanoi.