Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin sometilien sulkeminen on suomalaisasiantuntijan mukaan "aika vähän ja aika myöhään"

Sosiaalisen median yhtiöt ovat ensimmäistä kertaa sulkeneet Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin käyttäjätilejä keskiviikon dramaattisten tapahtumien jälkeen. Trumpin tilien sulkeminen on tekona "aika vähän ja aika myöhään", arvioi Helsingin yliopiston dosentti, viestinnän tutkija Janne Matikainen.

– Nämä toimet ovat vähän sellaista kilvenkiillotusta, ei näillä todellista vaikutusta ole juuri mihinkään. Trump on 12 tuntia poissa Twitteristä , eihän se ole juuri mitään, Matikainen sanoo STT:lle.

Esimerkiksi Facebook ja Twitter sulkivat Trumpin tilit, kun hänen tukijansa yrittivät vallata kongressitalon. Mellakan aikaan Trump kehotti rakennukseen rynnänneitä palaamaan kotiin Facebookissa ja Twitterissä julkaisemallaan videolla, mutta ei tuominnut heidän toimiaan. Samalla hän toisti perättömiä väitteitään vaalivilpistä.

Somejätit ovat saaneet kritiikkiä jo vuosien ajan siitä, etteivät ne ole ottaneet enempää vastuuta alustoillaan julkaistusta sisällöstä. Erinäiset kansalaisjärjestöt ovat vaatineet Trumpille pysyviä potkuja somepalveluista.

Myös Matikainen on sitä mieltä, että somejättien pitäisi ottaa enemmän vastuuta. Hänen mukaansa yhtiöt ovat kipuilleet pitkään asian kanssa ja tehneet palveluihinsa pieniä muutoksia. Esimerkiksi Facebook on tarkentanut sääntöjä poliittisesta mainonnasta, ja Twitter on puolestaan laittanut varoitukset Trumpin perättömien tviittien kylkeen.

– On tehty pikkuisen, mutta se on ollut aika hienosäätöä. Käyttäjät ovat kuitenkin niiden bisnes, eivätkä ne käyttäjiä ryhdy sulkemaan pois.

Trumpin toiminta somessa on jäävuoren huippu

Keskiviikon tapahtumien jälkeen Twitter sulki Trumpin tilin 12 tunniksi, ja Facebook jäädytti Trumpin tilin vuorokauden ajaksi. Yhtiön mukaan presidentin päivitykset ennemmin lietsovat kuin vähentävät väkivallan uhkaa.

Facebook ilmoitti torstaina jatkavansa Trumpin blokkaamista Facebookista ja Instagramista ainakin seuraavien kahden viikon ajan, kunnes rauhanomainen vallanvaihto on saatu tehtyä.

Trumpin Twitter-tili taas on jälleen auki. Trump julkaisi vuorokausi mellakoiden jälkeen Twitterissä videon, jossa hän vakuuttaa keskittyvänsä sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen. Trump myös tuomitsi kongressin rakennukseen kohdistuneen mellakoitsijoiden hyökkäyksen.

Trump on toiminnallaan tuonut näkyväksi uutta mediamaisemaa: hän pystyy ohittamaan kaiken perinteisen tiedonvälityksen eli toimittajat ja uutismedian, eikä portinvartijoita enää ole, Matikainen sanoo.

– Kun tulee tällainen henkilö kuin Donald Trump, jolla ei ole mitään rajaa siinä, mitä hän sanoo tai väittää tai valehtelee, tätä ei pysty kukaan nykymaailmassa estämään. Kun sattuu olemaan Yhdysvaltain presidentti, se on taattu medianäkyvyys.

Matikaisen mukaan Trump onkin omalla tavallaan jäävuoren huippu ja mukana on myös seuraajien joukko. Esimerkiksi kongressitalon mellakkaa oli tiettävästi suunniteltu ja koordinoitu Facebookin ryhmissä.

Sosiaalinen media ei välttämättä ole syypää tällaisten uusien ryhmien syntymiseen, mutta se on mahdollistanut monen ryhmän verkostoitumisen, toiminnan ja erilaisten ilmiöiden näkyväksi tulemisen. Esimerkiksi äärioikeistolaiset sekä salaliittoteoreetikot ovat löytäneet tätä kautta uutta kasvualustaa, Matikainen kertoo.

Someyhtiöiden on vaikeampi puuttua tavallisten ihmisten viestintään.

– Jos ajatellaan, millainen viestintä tai millaiset ryhmät suljetaan sieltä pois, niin se rajanveto on aina tosi vaikeaa. Kyllähän ne paikkansa aina myös jostain löytää, mutta ei sen takia voi sallia tällaista toimintaa.

Somejätit, viranomaiset ja lainsäätäjät yhteistyöhön

Kyseessä on laajempi yhteiskunnallinen pohdinta sekä sääntelyyn liittyvä kysymys, Matikainen sanoo. Palvelujen yhteisönormit ja pelisäännöt eivät ole julkisesti kovin selviä.

– Nämä somejätit ovat saaneet olla aika villejä ja vapaita. Niillä on joitain yhteisönormeja ja ne sanovat ottavansa vastuuta, mutta on se ollut aika vähänlaista, Matikainen arvioi.

Kongressitalon valtausyrityksestä someyhtiöt eivät voi suoraan olla vastuussa, Matikainen arvioi.

– Mutta nämä ryhmät ovat saaneet toimia vuosikausia vapaasti, ja niissä on taatusti hyvinkin ääriaineksiin viittaavaa viestintää ja suoranaista suunnittelua, siitä yhtiöt ovat ainakin vastuussa.

Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole muusta yhteiskunnassa erillinen saarekkeensa. Some ei itsessään välttämättä luo ilmiöitä, vaan mahdollistaa suunnittelua, yhteydenpitoa ja ilmiöiden kasvamista.

Matikaisen mukaan tulevaisuudessa tarvittaisiin somejättien, viranomaisten ja lainsäädännön yhteistyötä. Lisäksi somessa syntyvien haitallisten ilmiöiden vastaiseen taisteluun on yksi keino.

– Suomessa meillä on korkea koulutustaso. Se on hyvä vastalääke tähän kaikkeen, että ihmiset ovat kouluttautuneet, Matikainen sanoo.