Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Nuoret leijonat voitti Ruotsin ja eteni mitalipeleihin, sää jatkuu talvisena, Yhdysvalloissa jälleen ennätysmäärä koronatartuntoja

Sovittelumenettely on mullistanut käräjäoikeuksien huoltokiistat

Käräjäoikeuden käsittelemien huoltokiistojen ratkeamistavassa on tapahtunut muutaman vuoden sisällä merkittävä muutos, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta. Syynä on Suomessa käyttöön otettu vapaaehtoinen sovittelumenettely, joka on saanut valtavan suosion.

Menettelyssä käräjäoikeuden tuomari ja sosiaalitoimen työntekijä auttavat eronneita vanhempia pääsemään huoltoasioissa sopuun ilman oikeudenkäyntiä. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa jo noin 70 prosenttia huoltokiistoista ratkotaan sovittelulla.

Suurin osa eronneista suomalaisvanhemmista saa sovittua lastensa huoltoon liittyvistä asioista ongelmitta joko keskenään tai kunnan lastenvalvojan avustuksella. Arviolta vain vajaassa viidessä prosentissa tilanteista vanhempien välit ovat niin riitaisat, että asiaa selvitellään käräjäoikeudessa.

Suomalaisten luottamus maakuntansa taloustilanteeseen heikentynyt

Suomalaisten luottamus oman maakuntansa taloudellisen tilanteen kehitykseen on heikentynyt, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Vastaajista 56 prosenttia uskoo maakuntansa taloudellisen tilanteen kehittyvän huonompaan suuntaan, kun neljä vuotta aiemmin luku oli 46 prosenttia. Parempaan kehitykseen uskovien osuus on laskenut 17 prosenttiin 23 prosentista.

Myös työllisyystilannetta ja yritystoiminnan vireyttä koskevat arviot ovat siirtyneet pessimistiseen suuntaan. Sen sijaan aiempaa useampi uskoo koulutusmahdollisuuksien sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittymiseen.

Ulkonäkökeskeinen lihasten tavoittelu voi muistuttaa syömishäiriötä

Ulkonäkökeskeisen lihasten tavoittelun keinot voivat täyttää jopa syömishäiriön diagnostisia kriteereitä. Syöminen voi lihasten tavoittelijalla olla pakonomaista, niukkaa tai siihen voi liittyä tiukkoja sääntöjä, kertoo syömishäiriötutkimukseen perehtynyt kehityspsykologian dosentti Rasmus Isomaa.

Tällaista syömishäiriön muotoa ei Isomaan mukaan kuitenkaan tunnisteta.

Syömishäiriöliiton mukaan lihasten tavoitteluun liittyvät syömisen häiriöt alkoivat yleistyä noin kymmenen vuotta sitten, kun fitnessbuumi löi läpi Suomessa.

Sää jatkuu talvisena lähes koko maassa

Sunnuntai ja alkava viikko näyttävät Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan talviselta koko maassa.

Vain Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa lämpötilat voivat hänen mukaansa olla plussalla. Muissa osissa maata lämpötilat pysyttelevät pakkasen puolella.

Lumisateita saadaan Tuovisen mukaan sunnuntaina etenkin itäosiin maata, mutta myös maan etelä- ja keskiosiin.

Pohjoisessa voi Tuovisen mukaan olla monenakin päivänä 10–15 astetta pakkasta. Etelässä viikon puolivälin päivälämpötiloissa voidaan päästä noin viiteen pakkasasteeseen.

Gallup: Konservatiivien enemmistö sulaisi ja pääministeri menettäisi paikkansa, jos Britanniassa järjestettäisiin vaalit nyt

Britanniassa konservatiivien enemmistö parlamentin alahuoneessa sulaisi ja pääministeri Boris Johnson menettäisi paikkansa vaalipiirissään, mikäli parlamenttivaalit pidettäisiin nyt. Asia käy ilmi mielipidekyselystä, josta uutisoivat muun muassa Times ja Guardian.

Lehtien mukaan kysely mittaa nyt ensimmäistä kertaa laajemmin kansan tuntoja siitä, miten pääministeri Johnson hallituksineen on suoriutunut koronaviruskriisin ja brexitin hoidossa.

Tutkimuslaitos Focaldatan toteuttamaan kyselyyn vastasi yli 22 000 ihmistä.

Britanniassa pidettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit joulukuussa 2019 brexitiin liittyvän pattitilanteen takia. Konservatiivit saivat tuolloin merkittävän vaalivoiton.

Observer: Britannian terveysviranomaiset valmistautuvat perumaan syöpäleikkauksia koronapandemian vuoksi

Britannian terveysviranomaiset valmistautuvat perumaan syöpäleikkauksia koronapandemian vuoksi Lontoon sairaaloissa, kertoo Observer-lehti.

Britanniassa todettiin lauantaina yli 57 000 uutta koronatartuntaa, ja paine lontoolaissairaaloissa on käynyt kovaksi tehohoitoa tarvitsevien potilaiden vuoksi. Nyt suunnitelmissa olevat leikkausten perumiset eivät koske sellaisia potilaita, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa välittömästi.

Viranomaiset pelkäävät, että syöpäleikkausten siirtämiset voivat johtaa siihen, että potilaiden tilanne pahenee sellaiseksi, ettei heitä voida enää leikata.

Yhdysvalloissa uusi päivittäisten koronatartuntojen ennätys - yli 277 000 uutta todettua tartuntaa

Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana todettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja. Tartuntoja todettiin vuorokaudessa yli 277 000 kappaletta.

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitti viikko sitten, että koronaviruspandemian pahin vaihe on vasta tulossa. Fauci perusteli varoitustaan sillä, että meneillään oleva joululomakausi edistää viruksen leviämistä.

Yhdysvalloissa koronavirustartunnan on saanut lähes 20,4 miljoonaa ihmistä. Maassa on tilastoitu lähes 350 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Luvut ovat määrällisesti korkeimpia maailmassa. (Lähde: AFP)

Nashvillen räjäyttäjä oli lähettänyt salaliittoteorioita viliseviä kirjeitä tuttavilleen ennen pommin räjäytystä

Yhdysvaltojen Nashvillessa joulupäivänä matkailuauton räjäyttänyt 63-vuotias mies oli lähettänyt tuttavilleen kirjeitä kaksi päivää ennen pommin räjäyttämistä, kertoo paikallinen NewsChannel 5 -tv-kanava. Mies kuoli räjähdyksessä.

Kanavan haastattelema ihminen kertoo saaneensa räjäyttäjän lähettämän kirjeen uudenvuodenpäivänä. TV-kanavan mukaan räjäyttäjä oli lähettänyt kirjeitä myös muille.

Kirjeen saanut kertoo sen sisältäneen salaliittoteorioita sekä kaksi muistitikkua. Räjäyttäjä oli kehottanut vastaanottajaa katsomaan muistitikuilla olevia nettivideoita. Räjähdystä tutkiva liittovaltion poliisi FBI on tietoinen kirjeistä.

Nuoret Leijonat nousi kahden maalin takaa MM-puolivälierävoittoon Ruotsista - tie mitalipeleihin Edmontonissa auki

Suomi on voittanut jääkiekon nuorten MM-puolivälierässä Kanadan Edmontonissa Ruotsin 3–2. Kahta viimeistä erää hallinneen Suomen voittomaalin teki 24 sekuntia ennen loppua Roni Hirvonen.

Ruotsi johti avauserän jälkeen Lucas Raymondin ja Elmer Söderblomin maaleilla 2–0. Henri Nikkanen kavensi toisessa erässä 1–2:een, ja joukkueen kapteeni Anton Lundell laukoi kolmannessa erässä ylivoimalla 2–2-tasoituksen.

Mitalipeleihin jatkavan Suomen välierävastustaja ratkeaa myöhemmin.

Pärmäkoski tavoittelee Tour de Skillä nousua kymppisakkiin

Krista Pärmäkoski tähyää kymmenen parhaan joukkoon, kun maastohiihdon maailmancupin Tour de Ski -kiertue jatkuu Sveitsissä. Val Müstairissa hiihdetään iltapäivällä vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailut.

Pärmäkoski on suomalaisista parhaissa asemissa kiertueella kahden etapin jälkeen, sillä hän on 12:nnella sijalla. Suomalaishiihtäjien määrä putosi kahdeksaan, sillä Kerttu Niskanen keskeytti vatsataudin takia.

Miesten 15 kilometrin kilpailu alkaa kello 12.35 ja naisten 10 kilometrin kilpailu kello 16.25.