Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian uusi brexit-aika alkaa uudenvuoden aattona kello 23 – kauppasopimus EU:n kanssa sai lainvoiman

Britannian ja EU:n uutta kauppasuhdetta määrittelevä sopimus sai torstain vastaisena yönä kuningatar Elisabetin vahvistuksen. Elisabetin allekirjoituksen myötä sopimus on lainvoimainen.

EU ja Britannia hyväksyivät keskiviikkona kauppasopimuksen, joka saavutettiin pitkien neuvotteluiden jälkeen jouluaattona.

Sopimus hyväksyttiin Britannian parlamentin alahuoneessa selkeällä enemmistöllä äänin 521–73, jonka jälkeen se sai hyväksynnän myös parlamentin ylähuoneessa.

Pääministeri Boris Johnson julisti Britannian ottavan nyt kohtalonsa omiin käsiinsä, kun tunnit ennen brexitin siirtymäkauden päättymistä hupenivat. Siirtymäkausi päättyy ja brexit-arki alkaa Britannian aikaa kello 23, kun vuosi ja vuorokausi vaihtuvat suurimmassa osassa EU-maita.

Britannian vaikea koronatilanne merkitsee, että siirtymää ei juhlisteta millään virallisilla seremonioilla.

Pääministeri Johnsonin isä Stanley Johnson vahvisti torstaina hakevansa Ranskan kansalaisuutta, kun vapaa liikkuvuus Britannian ja EU:n välillä päättyy. Vanhempi Johnson sanoi ranskalaisen RTL -radiokanavan haastattelussa olevansa omasta mielestään jo ranskalainen.

– Ymmärtääkseni olen jo ranskalainen! Äitini on syntynyt Ranskassa ja hänen äitinsä oli ranskalainen, samoin kuin hänen isoisänsä, hän sanoi.

Stanley Johnsonin tytär Rachel paljasti isänsä aikeet maaliskuussa ilmestyneessä kirjassa.

Vanhempi Johnson kampanjoi alun perin Britannian EU-eroa vastaan, mutta muutti myöhemmin mielensä.