Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Boris Johnson allekirjoitti Britannian ja EU:n kauppasopimuksen – yli 1000-sivuinen sopimus lennätettiin ilmavoimien koneella Lontooseen

Britanniassa pääministeri Boris Johnson on allekirjoittanut Britannian ja EU:n välisen kauppasopimuksen. Allekirjoituksen yhteydessä Johnson kuvasi sopimusta "loistavan suhteen aluksi".

– Se on erinomainen diili tälle maalle, ystävillemme ja kumppaneillemme, hän sanoi.

Brittiparlamentin alahuone hyväksyi sopimuksen aiemmin tänään.

Sopimus hyväksyttiin alahuoneessa selkeällä enemmistöllä äänin 521–73, kertoi BBC. Käytännössä lain läpimenoa pidettiin jo etukäteen varmana, sillä sitä tukivat niin konservatiivien kovan linjan brexitin kannattajat kuin myös pääosa opposition työväenpuolueesta.

Alahuoneen ja allekirjoituksen jälkeen luvassa on vielä ylähuoneen äänestys myöhemmin tänään. Sen jälkeen kuningatar Elisabetin on annettava sopimukselle vielä hyväksyntänsä.

Ylähuoneen äänestys venynee myöhään iltaan

Brittiparlamentin ylähuoneen keskustelu sopimuksesta alkoi alkuillasta Suomen aikaa. Se voi kestää myöhään iltaan, sillä 127 edustajaa on ilmoittanut haluavansa lausua sanottavansa sopimuksesta.

Sopimus on kuitenkin määrä saada maaliin tänään.

EU:ssa jäsenvaltiot ovat jo hyväksyneet sopimuksen väliaikaisen soveltamisen 1. tammikuuta alkaen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel allekirjoittivat kauppasopimuksen EU:n puolesta Brysselissä jo aamupäivällä.

1 264-sivuinen sopimus lennätettiin tämän jälkeen Britannian ilmavoimien RAF:n koneella Lontooseen Johnsonin allekirjoitettavaksi.

Neuvottelut venyivät viime hetkille

Britannian ja EU:n neuvottelijat ilmoittivat sopimuksen syntymisestä aivan viime hetkillä jouluaattona. Britannia erosi muodollisesti EU:sta jo tämän vuoden tammikuun lopussa, mutta osapuolten suhteet säilyivät siirtymäaikana pääosin ennallaan.

Uuden sopimuksen mukaan Britannian ja EU:n tavarakaupassa ei oteta käyttöön tullimaksuja tai kiintiöitä. Sopimus on kuitenkin hyvin rajallinen, ja tavaroiden, palveluiden sekä ihmisten vapaa liikkuvuus Britannian ja EU:n välillä päättyy vuoden vaihtuessa.

Pääministeri Johnson kehuskeli keskiviikkona BBC:n haastattelussa, että sopimus "sallii Britannian sekä syödä että säästää kakun samanaikaisesti". Hän kieltäytyi myöntämästä haastattelussa, että sopimus toisi haittoja kaupankäynnille.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.