Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ja Britannian kauppasovun hierominen on jatkunut läpi yön – BBC:n mukaan yön pimeinä tunteina väännetty muun muassa yksittäisten kalalajien kohtalosta

EU:n ja Britannian yritykset löytää sovintoa kauppakysymyksissä ovat jatkuneet läpi yön. Neuvotteluiden jatkumisesta kertoi Euroopan komission päätiedottaja Eric Mamer Twitterissä jouluaattona varhain alkuyöstä kello kahden jälkeen Suomen aikaa.

– Brexit-seuraajien kannattaa yrittää saada vähän unta tässä vaiheessa. Aamulla aloitetaan toivottavasti aikaisin, Mamer kirjoitti tviitissään.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan virallista ilmoitusta neuvotteluista odotetaan jouluaattoaamuna.

Uutistoimisto AFP:n kuuleman EU-lähteen mukaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä sinetöidä sopimus puhelimitse. Puhelinyhteys johtajien on ollut määrä ottaa aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg kertoo samaa Twitterissä . Hänen mukaansa lehdistötilaisuutta voitaisiin odottaa pian puhelun perään, mahdollisesti jo Suomen aikaa aamukymmenen pintaan.

Kuenssbergin mukaan Johnson ja von der Leyen ovat käyneet aatonaattona neljä erillistä puhelinkeskustelua kauppasopimuksen aikaan saamiseksi. Hänen mukaansa Britannia ja EU ovat yön aikana vääntäneet muun muassa yksittäisten kalalajien kohtalosta.

Toivo kauppasovusta virisi keskiviikkona

Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta virisi keskiviikkona, kun useat kansainväliset mediat kertoivat neuvotteluiden edenneen loppumetreille. Neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä ovat medialähteiden mukaan viimeiseen asti olleet kalastus ja kilpailusäännöt.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Jos ratkaisua ei synny, Britannian ja EU:n välille muodostuu tulliraja, ja kaupankäynti vaikeutuu huomattavasti rajamuodollisuuksien takia.

Neuvotteluita on käyty EU-komission ja Britannian hallituksen kesken lähes koko vuoden ajan.

Brittilehti Guardianin mukaan Britanniassa pääministeri Johnson olisi kertonut myöhään illalla hallitukselle neuvottelutuloksesta ja kuvaillut sen kunnioittavan molempien osapuolten itsemääräämisoikeutta. Johnsonin arvioitiin kuitenkin vielä varmistelevan maan parlamentin tukea ennen asian julkistamista.

Niin brittipunta kuin Aasian pörssitkin ovat olleet kauppasopimusta ennakoiden nousussa torstaina.

Lähde: Britannia taipunut kalastuskysymyksessä

Neuvottelujen viestintään on kuulunut, että molemmat osapuolet ovat julkisesti vaatineet toisiltaan myönnytyksiä ja vastaantuloja. Myös sopimuksen todennäköisyyttä on arvioitu varsin pessimistisesti.

Myöhään keskiviikkona ranskalainen hallituslähde sanoi uutistoimisto AFP:lle Britannian taipuneen merkittäviin myönnytyksiin. Lähteen mukaan erityisesti kalastuskysymyksen ratkaisussa olisi edistytty. Varmaksi sovun löytämistä ei kuitenkaan vielä voinut lähteen mukaan sanoa.

Guardianin mukaan brittilähteet ovat kiistäneet ranskalaisnäkemykset.

BBC :n mukaan sopimustekstin ennakoidaan olevan noin 2 000 sivun mittainen.

Neuvottelutuloksen syntyminen ei vielä olisi lopullinen niitti, sillä EU:n 27 jäsenmaan pitää vielä käydä sopimusteksti läpi ja hyväksyä se.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.