Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta ennen joulua viriää – useat mediat kertovat neuvotteluiden etenemisestä loppumetreille

Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta vielä ennen joulua näyttää viriävän. Muun muassa uutistoimisto AFP ja Financial Times kertovat, että sopu voitaisiin saavuttaa nopeastikin.

AFP:n haastattelemien lähteiden mukaan Euroopan unioni ja Britannia saattavat sopia brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta tuntien sisällä. Neuvotteluiden kerrotaan olevan yhä kesken, mutta useiden medioiden mukaan niissä on edetty viimeiseen vaiheeseen.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa.

Vaikeimpia kysymyksiä ovat muun muassa BBC:n mukaan olleet viime metreillä kalastusoikeudet Britannian vesillä sekä kilpailusäännöt. Neuvotteluita läheltä seuraava lähde sanoo Britannian yleisradioyhtiölle, että neuvotteluissa eletään ratkaisevia hetkiä, mutta on vielä liian aikaista puhua sovun syntymisestä.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kerrotaan olleen yhteydessä.

Neuvotteluita käydään EU-komission ja Britannian hallituksen kesken. Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-maat valmistelevat mahdollisuutta, että uusi kauppasopimus tulee voimaan ensi vuoden ensimmäisenä päivänä, jos neuvotteluissa päästään sopuun. Asiasta kertoo Reutersille kolme EU:n diplomaattilähdettä. EU-maiden edustajia on kehotettu olemaan valmiina kokoukseen torstaina.

– Näyttää siltä, että sopimus on pitkälti kasassa. On kyse siitä, ilmoitetaanko siitä tänään vai huomenna, eräs EU-diplomaatti kertoi Reutersille.

Punta on vahvistunut suhteessa dollariin ja euroon. Positiivisten neuvottelu-uutisten ohella punta saa nostetta meriliikenteen avautumisesta uudelleen.