Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ja Britannia löysivät yhteisymmärryksen aiemmin sovitun erosopimuksen toimeenpanosta – varsinaisen kauppasopimuksen kohtalo on edelleen täysin auki

Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelee EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa huomenna illalla Brysselissä. Asiasta kertoo von der Leyen Twitterissä .

Kaksikko yrittää löytää ratkaisua kuukausia junnanneisiin EU:n ja Britannian välisiin kauppaneuvotteluihin.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic kertoi Twitterissä aiemmin tiistaina, että EU ja Britannia olivat löytäneet yhteisymmärryksen aiemmin sovitun erosopimuksen toimeenpanosta

Erosopimus mahdollisti Britannian eron EU:sta tammikuussa. Siinä sovittiin järjestelystä, jolla taataan se, että raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä säilyy avoimena.

Aiemmin syksyllä Britannia uhkasi vesittää erosopimuksen lakihankkeellaan, joka olisi puuttunut Pohjois-Irlannin järjestelyyn. Maanantaina Britannia kuitenkin ilmoitti suostuvansa peruuttamaan osia kiistellystä laista

Kauppasopimisneuvotteluissa edelleen erimielisyyksiä

Erosopimuksen toimeenpanosta on neuvoteltu erillään varsinaisista kauppasopimusneuvotteluista. Uuden kauppasopimuksen kohtalo on edelleen täysin auki.

EU:n 27 jäsenmaan johtajat kokoontuvat Brysseliin torstaina tarkastelemaan muun muassa kauppasopimusneuvottelujen tilannetta.

Johnson on sanonut Britannian ja EU:n olevan vielä kaukana toisistaan. Hänen mukaansa on rehellistä myöntää, että tilanne on hankala.

Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa, ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

Jos sopua ei saada aikaan, EU:n ja Britannian välistä kauppaa käydään tulevaisuudessa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa tullien paluuta liki viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.