Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolet pk-yrityksistä arvioi liikevaihtonsa pienentyneen lokakuussa – koronahaitat kuitenkin vähäisempiä kuin keväällä

Koronapandemian vaikutus pienten ja keskisuurten yritysten liikevaihtoon on pienentynyt keväästä, kertoo Suomen Teollisuussijoitus Tesin kysely.

Puolet kyselyyn vastanneista miltei 1 700 pk-yrityksestä arvioi liikevaihtonsa heikentyneen lokakuun aikana verrattuna vuoden takaiseen. Toukokuussa 62 prosenttia kaikista vastanneista arvioi liikevaihtonsa heikentyneen.

Nyt 13 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa pudonneen yli 40 prosenttia vuodentakaisesta lokakuusta. Näiden yritysten osuus on pienentynyt 9 prosenttiyksiköllä toukokuusta tehtyihin arvioihin verrattuna, jolloin näin suurta pudotusta arvioi 22 prosenttia vastaajista.

Liikevaihtoaan arvioi kasvattaneensa 27 prosenttia vastaajista, ja 24 prosenttia arvioi sen pysyneen samana kuin edellisen vuoden lokakuussa.

Tesi arvioikin, että yrityskentän kahtiajako voittajiin ja häviäjiin on lieventynyt keväästä.

Konkurssien uhkaa leijailee, mutta toivoakin on

Yritysten tilanteissa on kuitenkin yhä suuria eroja toimialojen välillä: 57 prosenttia kyselyyn vastanneista majoitus- ja ravitsemustoimintaa harjoittavista yrityksistä arvioi lokakuun liikevaihtonsa pudonneen yli 40 prosenttia edellisvuoden lokakuusta, kun selvästi vähemmän kärsineistä informaatio- ja viestintäalan yrityksistä samasta kertoi vain 5 prosenttia.

Tämä näkyy siinäkin, että kaikkiaan noin 3 prosenttia kaikista vastanneista yrityksistä kertoi olevansa ajautumassa konkurssiin tammikuussa, kun konkurssilainsäädäntö erääntyy. Majoituksen ja ravitsemisen toimialalla konkurssiuhasta kertoi 9 prosenttia.

Uskoa tulevaisuuteen kuitenkin on. Investointinäkymien arvioidaan parantuneen merkittävästi verrattuna kesäkuussa julkaistun kyselytutkimuksen tuloksiin. Lisäksi 27 prosenttia yrityksistä ennustaa, että niiden liikevaihto kasvaa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä siitä, mitä se oli kriisiä edeltäneellä tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Taloustutkimuksen 3.–30.11. toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi 1 683 yrityksen edustajia. Kysely suunnattiin kansantalouden kannalta merkittävimmille toimialoille, ja pk-yrityksiksi luokiteltiin yritykset, joiden palveluksessa on alle 250 työntekijää.