Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Voinko matkustaa jouluna lainkaan turvallisesti?

Koronariskit tulee ottaa huomioon joulunvietossa, neuvoo THL. Vierailua ikäihmisten luo tulisi harkita vain siinä tapauksessa, että ikääntynyt perheenjäsen itse sitä kovasti toivoo. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Anna Pesonen-Smith, Ilmo Ilkka / STT

Mitä tulisi ottaa huomioon perheen ja sukulaisten tapaamisessa, kun lähdetään joulun viettoon? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä eri sairaanhoitopiirien asiantuntijat vastaavat.

Voinko matkustaa jouluna turvallisesti tapaamaan ikääntyneitä läheisiäni, jos jään etukäteen omaehtoiseen karanteeniin?

THL:n ylilääkärin ja sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Tuula Hannila-Handelberg suosittelee omaehtoista 10 päivän karanteenia ennen ikääntyneen perheenjäsenen tai sukulaisen tapaamista jouluna. Ylilääkärin mukaan vierailua tulisi harkita vain siinä tapauksessa, että ikääntynyt perheenjäsen itse sitä kovasti toivoo.

Omaehtoisessa karanteenissa tärkeintä on THL:n mukaan sen riittävän huolellinen noudattaminen. Lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin tulee välttää.

– Periaatteessa ulos voi mennä, mutta täytyy muistaa pitää vähintään parin metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Esimerkiksi kauppaan, töihin tai harrastuksiin ei voi mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktin välttäminen on tosi vaikeaa, THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg painottaa.

Vähäisin tartuntariski vallitsee hänen mukaansa ulkona ja kun vähintään kahden metrin turvaväli toiseen ihmiseen toteutuu.

Jos karanteenin jälkeen lähden joulunviettoon omalla autolla, pilaavatko taukokahvit aiemman eristäytymisen tuoman hyödyn?

Taukopaikoilla sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Hannila-Handelberg suosittelee myös käyttämään maskia ja muistamaan turvavälin muihin ihmisiin.

– Jotta karanteenista saatu hyöty säilyisi mahdollisimman hyvin, suosittelen lisäksi käyttämään käsidesiä ennen kuin välipaloja aletaan syödä. Taukopaikan sisätiloissa kannattaa ylipäänsä viettää mahdollisimman vähän aikaa – esimerkiksi kahvin ja välipalat voi syödä ulkonakin.

Jos matkustan joulunviettoon junalla, lentämällä tai bussilla, olisiko syytä käyttää perusmaskeja parempia suojaimia?

Hannila-Handelberg sanoo, että julkisilla kulkuneuvoilla matkustettaessa täytyy punnita, onko tilanne sellainen, että tartunnan voisi saada. Hän suosittelee, ettei julkisessa liikenteessä istuttaisi vieritysten ja että turvavälit pidetään myös siellä.

Ylilääkärin mukaan julkisessa matkustamisessa eri maskityypeistä riittää CE-merkitty kirurginen suu- ja nenäsuojus, joita saa suuremmista ruokakaupoista ja joita käytetään sairaaloissakin. Se suojaa kantajaansa tartunnalta, ja toisaalta se estää myös mahdollisen tartunnan leviämistä muihin ihmisiin.

– Eniten maskeista on hyötyä silloin, kun kaikki käyttävät niitä yhtä aikaa samassa tilassa ollessaan – ja todellakin siten, että maski peittää sekä suun että nenän. Joskus näkee ihmisiä, joilla maskit peittävät vain suun, muttei nenää, vaikka suuri osa käyttää maskia oikein.

Voinko tavata muualla asuvia läheisiäni turvallisin mielin, jos teen koronatestin pari päivää ennen juhlapyhiä ja vastaus on negatiivinen?

Koronatestejä tehdään säännönmukaisemmin lentokentillä.

– Meillähän suositus on, että koronatesti otetaan ensisijaisesti oireisilta henkilöiltä, ei oireettomilta henkilöiltä. Julkisen terveydenhuollon puolella testiin ei pääsääntöisesti ohjata oireettomia. Yksityiseltä puolelta oireeton voi ostaa testin, Hannila-Handelberg sanoo.

Hän lisää, että jos on saanut negatiivisen vastauksen ja testin ottamisen jälkeen tapaa muita henkilöitä, on mahdollista että saa uuden tartunnan.

Mitä tulee ottaa huomioon määränpäässä, esimerkiksi ruokailun ja majoituksen suhteen?

Jos ihmisiä kerääntyy joulunviettoon eri paikoista, Hannila-Handelbergin mielestä edelleen muutoin kuin syödessä olisi hyvä käyttää maskia. Muutkin varotoimet ovat paikallaan.

– Kannattaa miettiä esimerkiksi, miten ruokia otetaan ja että turvavälit säilyvät. Laittaisin käsidesipullon pöydän päätyyn, jolloin ruokailu aloitetaan käsien desinfektiosta.

Ikäihmiset voivat varmuuden vuoksi ottaa ruokaa ensin, jotta pintoihin olisi ehditty koskea mahdollisimman vähän ennen heitä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen peräänkuuluttaa jokaisen vastuuta epidemian taltuttamiseksi.

– Ruokailu on riski, sillä kotien ruokatiloissa voi olla mahdotonta pitää turvavälejä, eikä maskia luonnollisesti silloin voida pitää. Yksi keino on miettiä ruokailun porrastamista, jolloin riski pienenee, Ruotsalainen neuvoo.

Hannila-Handelberg muistuttaa vielä suosituksesta, ettei jouluksikaan kokoonnuttaisi yli 10 hengen porukalla. Mahdollisen majoituksen suhteen tulisi noudattaa varovaisuutta.

– Oletetaan, että vieraat nukkuvat eri huoneessa kuin talon väki. Jos mökeillä ollaan, siellä voi olla aittoja ja erillään nukkuminen voi olla helpostikin järjestettävissä.

Mikä tilanne on tällä hetkellä viruksen leviämisen suhteen?

Koronavirustilanne on useissa sairaanhoitopiireissä joko leviämis- tai kiihtymisvaiheessa, ja ihmisten matkustaminen joulunviettoon voi myös levittää virusta. Jos tapaa muita ihmisiä, niin silloin on aina tartunnan mahdollisuuskin.

Husin apulaisylilääkärin Ruotsalaisen mukaan koko maan lisäksi jo pelkästään Uudenmaan sisällä tulee välttää tarpeetonta matkustamista. Jos matkalle päätetään lähteä, on oman auton käyttö pienen piirin kanssa riskittömin vaihtoehto. Autossakin kannattaa pitää kuitenkin maskia.

Kasvokkain järjestettävien juhlien sijaan Ruotsalaisen mukaan olisi hyvä pitää yhteyttä etänä niihin läheisiin, jotka kuuluvat vakavan taudin riskiryhmiin.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista. Myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva pitää joulun ajan matkustamista huolestuttavana.

Jos joulua aikoo viettää, pitäisi se tehdä Palonevan mukaan pienissä ryhmissä. Muuten edessä voi olla tautitilanteen raju paheneminen.

– Jos vain suinkin mahdollista, niin joulua pitäisi pyrkiä viettämään mahdollisimman pienellä porukalla. Jos tämä hoidetaan huonosti, niin jokainen sairaanhoitopiiri on pian taudin leviämisvaiheessa, Paloneva sanoo.

Jos esimerkiksi asuu yksin, voiko luoda "koronakuplan" eli päättää haluavansa tavata yhtä tiettyä tuttavaperhettä kuin lähiomaisia?

THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin mukaan näin voi tehdä.

– Tällainen on mahdollista. Kaikkien täytyy sitten yhdessä noudattaa samoja periaatteita, ettei joku käy vahingossa saamassa tartuntaa jostakin muualta. On ymmärrettävää, että korona-aika on aika raskasta, jos yksin asuu, eikä ketään saisi tavata ja aikaa kuluu monta kuukautta.

En ole lähdössä jouluna matkalle, mutta haluan varmistaa, ettei karanteeniin joutuminen pilaa kotijouluani. Mitä minun kannattaa tehdä?

– Vältä ruuhkia. Asioi jouluostoksilla, kun siellä on todennäköisesti vähemmän muita ihmisiä. Maskia pitäisi käyttää aina kodin ulkopuolella, kun paikalla on muita ihmisiä. Muista pitää turvaväli. Jos joku on unohtanut turvavälin pitämisen, niin minusta siitä (turvavälistä) voi ihan ystävällisesti muistuttaa. Pitää muistaa, että pesemättömiä käsiä ei saa laittaa kasvojen limakalvoille koskaan. Kun tulee ulkoa sisään kotiin, niin tulee pestä kädet. Ja kaikesta tästä koronahässäkästä huolimatta yritetään pitää positiivista mielialaa, kannustaa Hannila-Handelberg.

----------

Korjattu aiempaa uutista klo 15.18: THL ei ole antanut yleistä suositusta omaehtoisesta karanteenista, kun ikääntyneitä tavataan jouluna. Kyseessä oli THL:n ylilääkärin suositus.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka