Kahden viikon aikana todettu lähes 6 000 tartuntaa – Varsinais-Suomi siirtynyt leviämisvaiheeseen, Kainuun tilanne rauhoittui perustasolle

Suomessa on raportoitu tänään 361 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 5 953. Määrä on kasvanut kahdesta edellisestä viikosta 1 771 tartunnalla, sillä tuolloin tautitapauksia oli todettu 4 182.

Koko epidemian aikana tartuntoja on raportoitu Suomessa kaikkiaan 28 242.

Kahden viime viikon ajalta koronaviruksen ilmaantuvuusluku Suomessa on noin 104. Luku tarkoittaa 100 000:ta asukasta kohden todettuja tartuntoja. Edeltävinä kahtena viikkona luku oli noin 74. Maan korkein ilmaantuvuusluku on Uudellamaalla, jossa se on noin 190.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu tähän mennessä 424. Eilen kerrottiin, että sairaalahoidossa oli koronaviruksen vuoksi 223 ihmistä ja tehohoidossa potilaita oli 30. THL raportoi tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Pieksämäen tilanne "suunnattoman vakava"

Pieksämäellä Etelä-Savossa on todettu jo 26 koronavirustartuntaa Kirkkopalvelut-konserniin kuuluvassa vanhuspalvelujen asumisyksikössä, Kirkkopalvelut kertoo tiedotteessa. Tartunnoista 10 on todettu asukkailla ja 16 hoitajilla. Yksikössä on kaikkiaan 65 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa ja henkilökuntaa reilut 40.

– Tämä on suunnattoman vakava tilanne. Teemme yhteistyössä terveysviranomaisten johdolla kaiken sen, mitä tehtävissä on, ettei tilanne muutu entistä pahemmaksi. Yhteistyössä Pieksämäen kaupungin ja Essoten kanssa teemme paraikaa yksityiskohtaista suunnitelmaa siitä, miten tilanne saadaan hallintaan, kertoo tiedotteessa Valona Vanhuspalvelujen palvelujohtaja Susanna Pirttiaho.

Henkilökunnan ensimmäinen tartunta todettiin torstaina 3. joulukuuta. Valonan asukkaat ja henkilökunta on testattu tämän jälkeen kolmesti. Asukastartunnoista saatiin tieto maanantaina.

Tiedossa olevat altistuneet on ohjattu karanteeniin ja tartunnan saaneet asukkaat on eristetty. Tilanteen takia Valonan vanhuspalveluyksikössä ei saa vierailla kuin pakottavissa tilanteissa.

Kaikki asukkaat ja henkilökunta aiotaan testata toistaiseksi joka toinen päivä.

Pieksämäen kaupungin kerrottiin maanantaina siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen.

– Tilanne on Pieksämäellä hyvin vakava ja heijastelee nyt myös muiden kuntien alueille, kommentoi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä alueen tilannetta tiedotteessa tiistaina.

Varsinais-Suomessa "käytännössä kaikki" toimet jo käytössä

Varsinais-Suomi on siirtynyt koronapandemian leviämisvaiheeseen, kertoo alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Ryhmän mukaan tartuntamäärien kasvunopeus on kiihtynyt selvästi.

Varsinais-Suomessa todetaan tällä hetkellä päivittäin noin 50 uutta koronatapausta. Koronavirustaudin ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on nyt 103 kahden viikon ajalta 100 000:ta asukasta kohden.

– Annoimme jo viime viikolla koronaepidemian kehityssuuntaa ennakoiden käytännössä kaikki leviämisvaiheen suositukset. Tarkkailemme nyt, miten suositukset tehoavat ja toimivat, sanoo tiedotteessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Uusista koronatapauksista miltei kolmasosa liittyy perheiden tai lähipiirin tartuntoihin. Lisäksi tartuntoja on raportoitu oppilaitoksissa, työpaikoilla sekä ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä eri puolilla maakuntaa.

– Tartuntalähteiden moninaisuus on kasvanut selvästi. Esimerkiksi eräästä parinkymmenen vieraan illanvietosta tietoomme tuli kahdeksan tartuntaa. Monet uusista tartuntatapauksista ovat valitettavasti sellaisia, joissa suosituksia etäisyydestä, kokoontumismääristä tai maskin käytöstä ei ole noudatettu, ylilääkäri Esa Rintala kertoo tiedotteessa.

Kainuussa suositellaan edelleen varovaisuutta

Kainuussa koronaepidemia on palannut kiihtymisvaiheesta takaisin perustasolle, totesi alueen koronakoordinaatioryhmä tänään kokouksessaan.

Kainuussa on kahden viime viikon aikana todettu noin 21 koronatartuntaa 100 000:ta ihmistä kohden. Ilmaantuvuusluku on siis huomattavasti alle maan keskiarvon, joka on tällä hetkellä 104.

Positiivisten testien osuus kaikista koronatesteistä on Kainuussa nyt alle yhden prosentin.

10 henkilön kokoontumisrajoitus yleisissä sisä- ja ulkotilaisuuksissa sekä yleiset suositukset varovaisuudesta ovat edelleen voimassa alueella.

– Kuten nähtiin, tilanne voi Kainuussa muuttua nopeasti, joten edelleen on syytä noudattaa annettuja ohjeita. Erityisesti joulun aikaan kohdistuu riskejä, sanoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari tiedotteessa.

Hus vähentää kiireetöntä hoitoa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoo vähentävänsä lähipäivinä kiireetöntä hoitoa. Toimien tarkoituksena on varmistaa riittävä määrä henkilökuntaa koronaviruspotilaille ja muille kiireellistä hoitoa tarvitseville.

Nyt käytössä olevat tehohoitopaikat ovat Husin tiedotteen mukaan täyttymässä, minkä vuoksi on tarpeen järjestää lisäpaikkoja. Kirurgiseen sairaalaan avataan ensi viikolla uudelleen 10-paikkainen teho-osasto koronaviruspotilaille. Se oli toiminnassa viime keväästä loppukesään.

Husissa on koronavirustartunnan vuoksi tällä hetkellä vuodeosastolla 45 potilasta ja tehohoidossa 17 potilasta.

Muun kiireellisen hoidon sekä valtakunnallisten vastuiden, kuten elinsiirtojen, turvaamiseksi Husista siirretään tällä viikolla muutama koronaviruspotilas Turun ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin tehohoitoon.

– Siirrettävät potilaat valitaan huolellisesti, ja heidät kuljetetaan ambulanssilla, kertoo toimialajohtaja Ville Pettilä tiedotteessa.

Siirrettävien kiireettömien toimenpiteiden ja hoitojaksojen määrä ei ole tiedossa. Tavoitteena on vähentää kiireetöntä hoitoa vain sen verran kuin on välttämätöntä.

Potilaisiin, joiden ajanvaraukseen tulee muutoksia, ollaan yhteydessä Husista puhelimitse tai kirjeitse.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin? Isoja ja pieniä päätöksiä, joilla on väliä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka