Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ja Britannian kauppaneuvotteluissa ei saavutettu vieläkään läpimurtoa – Johnson suuntaa Brysseliin

Britannian ja EU:n kauppasopimuksen viimeistelyn tiellä on edelleen erimielisyyksiä kolmessa keskeisessä kysymyksessä, eli tasavertaisissa kilpailuolosuhteissa, hallinnossa ja kalastuksessa.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat maanantai-iltana puhelimitse neuvottelujen tilasta. Kaksikko oli yhtä mieltä siitä, ettei kauppasopimuksen viimeistely onnistu erimielisyyksien vuoksi.

He pyysivät pääneuvottelijoitaan listaamaan jäljellä olevat erimielisyydet, joista keskustellaan fyysisessä tapaamisessa lähipäivinä. Britannian mukaan pääministeri Johnsonin on määrä tavata von der Leyen Brysselissä.

Pääministeri Johnsonin tiedottaja kommentoi ennen puhelua, että neuvotteluja kauppasopimuksesta ollaan valmiita jatkamaan tämän vuoden puolella niin pitkään kun sovun syntymiseen on mahdollisuuksia.

Britannian mukaan poissa laskuista ovat jatkoaika brexit-siirtymäajalle ja neuvottelujen jatkaminen kauppasopimuksesta vuodenvaihteen jälkeen.

Mitä vain voi käydä

Kolme keskeistä kiistakysymystä ovat hiertäneet neuvotteluja niiden alusta alkaen, eikä kumpikaan osapuoli ole suostunut antamaan periksi omista linjauksistaan, jotta kompromissi olisi mahdollinen.

EU-diplomaatti arvioi maanantaina, että sunnuntain perusteella neuvotteluissa saavutettiin jotain edistystä, mutta ratkaisevia askelia ei ole otettu.

Diplomaatin mukaan neuvottelut ovat nyt todella viimeisillä metreillä, mutta lopputuloksesta ei ole varmuutta ja neuvotteluissa voi yhä käydä miten vain.

– EU on valmis tekemään kaikkensa EU:n ja Britannian kansalaisten kannalta reilun, kestävän ja tasapainoisen sopimuksen eteen. Asia on Britannian käsissä, tuleeko lopputuloksesta positiivinen vai jäämmekö ilman sopimusta, EU-diplomaatti kertoi.

Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa. Aika on käymässä erittäin vähiin, jos kauppasopimus halutaan saada voimaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Brysseliin matkusti myös brittiministeri Michael Gove, joka tapasi EU-komission varapuheenjohtajan Maros Sefcovicin. He keskustelivat aiemmin sovitun erosopimuksen toimeenpanosta.

Britannia ilmoitti olevansa valmis perumaan osia Pohjois-Irlannin järjestelyä vesittävästä, kiistellystä laista, jos erosopimuksen toimeenpanoa koskevissa keskusteluissa päästään sopuun.

Irlannin pääministeri antoi sovulle 50 - 50-mahdollisuuden

Irlannin pääministeri Micheal Martin arvioi aiemmin Irlannin yleisradioyhtiö RTE :lle, että neuvottelut voivat kallistua kumpaan suuntaan tahansa.

Martin kertoi oman aavistuksensa olevan, että mahdollisuus sovun syntymiselle on 50–50. Hän ei kehotakaan suhtautumaan mitenkään liian optimistisesti siihen, että neuvotteluissa saataisiin päätös aikaiseksi tulevien päivien aikana.

– Aavistelen meidän olevan nyt erittäin vaikeassa vaiheessa, ja minun mielestäni on tärkeää, että keskustelujen jatkuessa hyödynnetään kaikkia luovuuden rippeitä, joita osapuolet voivat käyttää yrittääkseen saada aikaiseksi päätöksen, hän sanoi.

---

Lähteenä myös AFP.