Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jännitys tiivistyy EU:n ja Britannian kauppaneuvottelujen viime metreillä

Britannian mukaan jatkoaika brexit-siirtymäajalle ja neuvottelujen jatkaminen kauppasopimuksesta vuodenvaihteen jälkeen on poissa laskuista.

Pääministeri Boris Johnsonin tiedottajan mukaan neuvotteluja kauppasopimuksesta ollaan valmiita jatkamaan tämän vuoden puolella niin pitkään kun sovun syntymiseen on mahdollisuuksia. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier arvioi aiemmin tänään, että neuvottelujen takaraja on käytännössä keskiviikkona. EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen torstaina.

Brexitin jälkeisen kauppasopimuksen kohtalo saattaa ratketa jo tänään illalla, kun pääministeri Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen käyvät läpi neuvottelutilannetta.

Brittiläisen Sun- lehden lähteiden mukaan pääministeri Johnson on valmis lopettamaan neuvottelut jo lähituntien aikana. Lehden lähteiden mukaan syynä ovat EU:n vaatimukset, joita Johnson pitää kohtuuttomina.

Johnsonin ja von der Leyenin puhelinkeskustelun on määrä alkaa iltakuudelta Suomen aikaa.

Englannin punnan kurssi putosi aamulla yli prosentin Yhdysvaltain dollariin nähden, kun uutiset neuvottelujen mahdollisesta pikaisesta kariutumisesta tulivat julki.

Pattitilanteessa olevia kauppaneuvotteluja yritetään kuitenkin ratkoa viimeiseen asti. Kolme keskeistä kiistakysymystä on edelleen ratkaisematta: osapuolet ovat erimielisiä tasavertaisista kilpailuolosuhteista, kalastuksesta ja hallinnosta.

Mitä vain voi käydä

Neuvotteluja on jatkettu tänään Brysselissä. EU-diplomaatti arvioi, että sunnuntain perusteella neuvotteluissa on saavutettu jotain edistystä, mutta ratkaisevia askelia kiistakysymyksissä ei ole otettu.

Diplomaatin mukaan neuvottelut ovat nyt todella viimeisillä metreillä, mutta lopputuloksesta ei ole varmuutta ja neuvotteluissa yhä voi käydä miten vain.

– EU on valmis tekemään kaikkensa EU:n ja Britannian kansalaisten kannalta reilun, kestävän ja tasapainoisen sopimuksen eteen. Asia on Britannian käsissä, tuleeko lopputuloksesta positiivinen vai jäämmekö ilman sopimusta, EU-diplomaatti kertoi.

Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa. Aika on käymässä erittäin vähiin, jos kauppasopimus halutaan saada voimaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Brysseliin on matkustanut myös brittiministeri Michael Gove, jonka on määrä tavata varsinaisten neuvottelujen ulkopuolella EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic.

Aiemmin sovitun erosopimuksen toimeenpanoa edistävät Gove ja Sefcovic keskustelevat arvioiden mukaan mahdollisuudesta, että Britannia peruu osia Pohjois-Irlannin järjestelyä vesittävästä, kiistellystä laista. Erosopimusta rikkova lakiehdotus on Britannian parlamentin käsittelyssä tällä viikolla.

Irlannin pääministeri antaa sovulle 50 - 50-mahdollisuuden

Irlannin pääministeri Micheal Martin arvioi aiemmin Irlannin yleisradioyhtiö RTE :lle, että neuvottelut voivat kallistua kumpaan suuntaan tahansa.

Martin kertoi oman aavistuksensa olevan, että mahdollisuus sovun syntymiselle on 50–50. Hän ei kehotakaan suhtautumaan mitenkään liian optimistisesti siihen, että neuvotteluissa saataisiin päätös aikaiseksi tulevien päivien aikana.

– Aavistelen meidän olevan nyt erittäin vaikeassa vaiheessa, ja minun mielestäni on tärkeää, että keskustelujen jatkuessa hyödynnetään kaikkia luovuuden rippeitä, joita osapuolet voivat yrittääkseen saada aikaiseksi päätöksen, hän sanoi.

– Uskon, että sopimuksetta jääminen olisi erittäin vahingollista kaikille osapuolille, Irlannin taloudelle ja totisesti myös jäsenvaltioiden talouksille, joten on erittäin, erittäin tärkeätä, että terve järki voittaa tässä ja sopimus saadaan tehtyä, hän jatkoi.

Jos sopua ei saada aikaan, EU:n ja Britannian välistä kauppaa käydään jatkossa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa tullien paluuta lähes viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.

Kävipä neuvotteluissa miten tahansa, varmaa on, että kaupankäyntiin EU:n ja Britannian välillä tulee vuodenvaihteessa merkittäviä muutoksia, sillä Britannia jättää taakseen EU:n sisämarkkinat.