Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

THL: Koronatilanne on huonontunut Suomessa nopeasti, alueilla otettava käyttöön uusia keinoja ja rajoituksia – sote-henkilöstöä päästään rokottomaan heti alkuvuodesta

THL:n mukaan alueilla tarvitaan uusia tehokkaita keinoja pahenevan koronatilanteen taltuttamiseksi. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä, Susanna Jääskeläinen, Antti Salmensaari, Hanna Kauppinen / STT

Koronatilanne huonontunut Suomessa nopeasti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL:n mukaan tartunnat leviävät nyt väestössä kaikkialla Suomessa.

Tähän on THL:n mukaan reagoitava nopeasti ja ennakoivasti. Alueilla on THL:n mukaan otettava käyttöön lisää tautia tehokkaasti torjuvia uusia keinoja ja rajoituksia, jotta tilanteen heikentyminen saadaan pysäytettyä.

Erityinen riski on tartunnan saaneiden ikääntyneiden suhteellisen suuri osuus, sillä heillä tauti johtaa useammin sairaalahoitoon. Tähän on THL:n mukaan reagoitava nopeasti ja ennakoivasti.

Tänään Suomessa on raportoitu 540 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoo.

Viimeisten kahden viikon aikana on ilmoitettu 6 136 tartuntaa, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin aiemman kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin yhteensä 3 167 tartuntaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) arvioi, että kasvava tehohoidon tarve aiheuttaa todennäköisesti merkittävän hoitopaineen sairaaloille vuodenvaihteessa. Huolena on koulutetun henkilöstön määrä.

Ministeri Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa, että alueet näyttävät nyt sitoutuneet rajoitustoimiin ja ensi viikolla nähdään, miten tässä on onnistuttu. Hän toisti näkemyksensä, jonka mukaan valmiuslain käyttöönotto on vihoviimeinen keino.

Sote-henkilöstölle koronarokotetta tammi - helmikuussa

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä päästään rokottamaan tammikuussa, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Koronarokote annetaan kahtena annoksena kolmen viikon välein. Puumalaisen arvion mukaan sote-henkilöstön rokotukset jatkuvat helmikuulle.

Seuraavaksi rokotuksia on tarkoitus laajentaa ensin ikääntyneille ja riskiryhmäläisille sekä kevään kuluessa edelleen muille ryhmille.

Kyse on Pfizerin ja Biontechin kehittämästä rokotteesta, joka vaatii erityisen kylmän lämpötilan säilytystä ja kuljetusta varten. Tämän vuoksi sote-henkilöstön rokotuksia on Puumalaisen mukaan tarkoitus tehdä vain suuremmissa rokotuspisteissä, sillä jakelu pienempiin keskuksiin on liian riskialtista, jotta kylmäketju ei petä.

"Varmasti riittää kaikille suomalaisille"

Euroopan unioni on sitoutunut ostamaan 300 miljoonaa annosta yhtiöiden rokotetta. Euroopan lääkevirasto on arvioinut, että myyntilupa sille saadaan joulukuun loppupuolella.

Puumalaisen arvion mukaan annoksista 3,6 miljoonaa tulee Suomeen, joten kyseisestä sopimuksesta riittää rokote 1,8 miljoonalle suomalaiselle.

Puumalainen vakuutti, että kaikki suomalaiset kuitenkin halutessaan saavat rokotteen, vaikka vielä ei voida arvioida tarkkaa aikataulua sille, milloin tämä toteutuu. Rokotuksia pyritään tekemään samaan tahtiin koko maassa.

– Näissä toimitussopimuksissa lähtökohta on, että toimituksia on ensi vuoden loppuun asti. Rokotemäärä on sellainen, että se varmasti riittää kaikille suomalaisille, Puumalainen sanoi.

Kullekin rokotteelle oma kohderyhmä

EU on tehnyt sopimuksen koronarokotteesta kaikkiaan kuuden valmistajan kanssa ja neuvottelee seitsemännestä.

Euroopan lääkevirasto on ilmoittanut, että Moderna -yhtiön kehittämän koronarokotteen myyntilupa pyritään saamaan käsiteltyä tammikuun puoliväliin mennessä.

Puumalainen huomautti, että EU:n sopimus Modernan kanssa kattaa 80 miljoonaa annosta, eli tätä rokotetta todennäköisesti tulee pienempinä erinä ensi vuoden aikana.

Sen sijaan suurempi epävarmuus liittyy siihen, milloin AstraZenecan kehittämän kolmannen rokotteen myyntilupa voitaisiin saada käsiteltyä. Myös tätä rokotetta EU on varannut 300 miljoonaa kappaletta.

– Näitä (AstraZenecan) rokotteita on jo valmiina huomattavan paljon eli tästä saataisiin sitten, kun myyntilupa myönnetään, rokotteita aika paljon ja päästäisiin nopeammin laajentamaan rokotteiden kohderyhmiä, Puumalainen sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) huomautti, että käyttöluvan yhteydessä Euroopan lääkevirasto antaa suosituksen siitä, mille kohderyhmälle kukin rokote parhaiten sopii.

– Tältäkin osin on tärkeää, ettemme ole yhden kortin varassa, Kiuru sanoi.

Kiuru vakuutti, että rokotteen jakelu Suomessa aloitetaan heti, kun rokotetta saadaan maahan. Rokotteen jakelu on varauduttu aloittamaan välittömästi myös siinä tapauksessa, että sitä saadaan maahan ennakoitua aiemmin.

Lapissa kokoontumisrajoitus jatkuu loppiaiseen, myös Länsi-Pohjaan ja Etelä-Savoon uusia rajoituksia

Lapin aluehallintovirasto (avi) kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Määräys on voimassa ensi maanantaista alkaen 6. tammikuuta saakka.

Määräys koskee Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

Lapin aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki kertoo STT:lle, että määräys ei estä hiihtämistä, laskettelua tai muuta ulkoilua.

– Laskettelukeskuksen toiminta ei ole yleisötapahtuma, kuten ei myöskään esimerkiksi maastohiihto, vaan jatkuvakestoista, normaalia toimintaa. Suositus tietenkin on, että sielläkin noudatetaan turvavälejä ja muita yleisiä suosituksia, Kekki sanoo.

Sen sijaan yleisötilaisuudeksi lasketaan hänen mukaansa esimerkiksi tilanne, jossa laskettelukeskuksen pihalla ammutaan uutenavuotena raketteja ja ihmisiä kutsutaan paikalle.

Kekin mukaan määräys haluttiin ulottaa ensi vuoden puolelle asti, jotta esimerkiksi Lappiin suuntaamassa olevat joulun- ja uudenvuodenviettäjät tietävät ajoissa alueen tilanteen.

– Voimme tehdä tällaisia päätöksiä korkeintaan kuukauden ajaksi kerrallaan. Huomasimme, että nyt määräyksen alle mahtuu niin joulu, uusi vuosi ja loppiainenkin, joten tämä toivottavasti selkeyttää myös tänne tulevien matkan suunnittelua. Heidän ei tarvitse miettiä jouluun asti, että mikä on tilanne vaikkapa uutenavuotena. Meillä on joka tapauksessa tiedossa, että koronatilanne ei ole ohitse vuoden alussa.

Tartuntatilanne heikentynyt merkittävästi Pohjois-Pohjanmaalla

Lapin avi kertoi uusista määräyksistä myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnille. Niissä kielletään kaikki yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Tämä määräys astuu voimaan maanantaina ja on voimassa 21. joulukuuta saakka.

Avin mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue on edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta tartuntatilanne on merkittävästi heikentynyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Ruotsin Norrbottenissa.

Niin ikään epidemian kiihtymisvaiheeseen siirtyneessä Etelä-Savon maakunnassa kielletään kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja kokoukset, Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedottaa. Määräys on voimassa torstaista 1. tammikuuta saakka.

Tampereen Rauhaniemen sairaalassa koronavirustartuntoja

Tampereella Rauhaniemen sairaalan osastolla on todettu koronavirustartuntoja potilailla ja henkilökunnan jäsenillä, Tampereen kaupunki tiedottaa. Tartuntoja on torstaihin mennessä todettu yhteensä seitsemän.

Tiedotteen mukaan tarvittavat toimenpiteet osastopotilaiden suojaamiseksi on suunniteltu yhdessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa. Tartunnan saaneet ja tartunnalle altistuneet hoidetaan erillään muista potilaista. Myös omaisia informoidaan tilanteesta.

Vierailut Rauhaniemen sairaalan osastoilla on toistaiseksi kielletty lukuun ottamatta saattohoidossa olevia ja kriittisesti sairaita potilaita.

Kaupunki kertoo, että Rauhaniemeen avataan ensi viikolla koronapotilaiden hoitoon keskittyvä osasto.

TS: Turun seudulla löydetty toistamiseen koronaan sairastuneita

Turun seudulla on paljastunut ensimmäisiä merkkejä uusiutuneista koronatartunnoista, kertoo Turun Sanomat . Tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi vahvistaa Turun Sanomille, että Turun seudulla on tavattu alle kymmenen tapausta, jossa koronaviruksen kertaalleen sairastanut on saanut taudin uudelleen.

Ensimmäiset uusintatartunnat alkoivat näkyä syksyllä. Keväällä koronavirustaudin sairastanut on saattanut saada kesällä negatiivisen koronatestituloksen, mutta sairastunut tänä syksynä tautiin uudelleen.

Uudelleen tautiin sairastuneita on ollut sekä iäkkäiden turkulaisten asumisyksiköissä että muualla väestössä. Peltoniemen mukaan sairauden oireet ovat olleet toisella tartuntakerralla lievempiä.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka