Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vajaa neljännes suomalaisista luottaa poliitikkojen kertomaan tietoon – luottamus puolittui koronakevään poikkeusluvuista

Suomalaisten koronakeväällä osoittama poikkeuksellinen luottamus poliitikkoja kohtaan karisi syksyyn mennessä. Näin kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta (Eva) teettämänsä kyselyn pohjalta.

Lokakuussa vajaa neljännes suomalaisista piti poliitikkojen kansalaisille antamaa tietoa luotettavana, kun keväällä samoin arvioi joka toinen vastaaja. Lukema on heilahtanut 25 prosenttiyksikköä, mitä Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen luonnehtii poikkeukselliseksi muutokseksi.

Syksyn kyselyssä virkamiesten antamaa tietoa piti luotettavana runsaat puolet vastaajista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja muiden terveysviranomaisten antamaan tietoon kertoi luottavansa kaksi kolmasosaa.

Molemmissa tapauksissa viranomaisia kohtaan koettu lasku oli pienempää kuin poliitikkojen kohdalla: noin kymmenen prosenttiyksikköä.

"Näkemys aika kriittiinen"

Eva selvitytti asiaa osana Arvo- ja asennetutkimustaan. Luottamusta poliitikkojen kertomaa tietoa kohtaan ei ole kysytty vastaajilta yli 35 vuoteen, joten tiedossa ei ole, miten kansalaiset suhtautuivat väitteeseen ennen koronakriisiä.

Tutkimuksessa on kuitenkin selvitetty muita väitteitä puolueisiin ja poliitikkoihin liittyen, ja nämä käsitykset ovat synkistyneet keväältä kohti aiempaa tasoa.

– Suomalaisten näkemys politiikasta ja puolueista on ollut aika kriittinen, kyyninen ja ehkä jopa negatiivinen niin kauan kuin olemme asiaa kysyneet eli vuodesta 1984 lähtien, Sami Metelinen arvioi STT:lle.

Kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että puolueet ovat ajautuneet yhä kauemmas tavallisten ihmisten ongelmista, kun keväällä samaa mieltä oli puolet vastaajista. Koko 2010-luvun ajan väitteen allekirjoitti 75–80 prosenttia.

Kiinnostus politiikkaan ennätystasolla

Myös kansalaisten luottamus Suomen demokratian toimivuuteen ja puolueiden ajamien asioiden kokeminen itselle tärkeiksi notkahtivat, vaikka ne ovat yhä korkeammalla kuin 2010-luvun trendin aikana. Metelisen mukaan lopullinen vastaus siitä, onko muutos pysyvä, odottaa vielä tulevia kyselyitä.

– Politiikan pitkän aikavälin seurantaväittämissä näkyy edelleen normaalioloja positiivisempi luottamus puolueisiin ja poliitikoihin, hän sanoo.

Demokratian toimivuuden ja kansalaisten hyvien vaikutusmahdollisuuksien puolelle asettui runsaat 40 prosenttia vastaajista, itselle tärkeitä asioita ajavan puolueen löysi joka toinen.

Tyytymättömyydestä huolimatta kansalaisten kiinnostus politiikkaa kohtaan on korkeimmillaan ainakin 25 vuoteen. Lähes 70 prosenttia kertoi kyselyssä olevansa kiinnostunut politiikasta ja seuraavansa sitä aktiivisesti.

Lokakuussa tehdyn kyselyn toteuttivat Taloustutkimus ja Yhdyskuntatutkimus. Siihen vastasi runsaat 2 000 suomalaista, ja tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.