Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolet suomalaisista koki kirjastojen sulkemisen kielteisenä

Viime keväänä koronan takia tehty kirjastojen täyssulku vaikutti voimakkaasti suomalaisiin, kertoo Suomen kirjastoseura. Sen teettämän tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että kirjastojen sulkemisella oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään. Kahdeksan prosenttia piti vaikutuksia erittäin kielteisinä ja 43 prosenttia melko kielteisinä.

Tutkimukseen vastasi 1 143 ihmistä ja sen toteutti Kantar TNS .

– Tutkimuksen perusteella kirjastojen sulkemisella oli useita negatiivisia vaikutuksia ihmisten elämään. Tutkimus vahvisti käsitystämme siitä, että uutta täyssulkua ei pitäisi toteuttaa. On tärkeää, että kirjastoissa säilyy vähintään mahdollisuus pika-asiointiin eli esimerkiksi lainaamiseen, kertoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno tiedotteessa.

Joka kymmenes vastaaja oli hyvin pahoillaan siitä, että kirjastot suljettiin keväällä. Kolmasosa oli melko pahoillaan. Vajaa viidennes ei ollut asiasta lainkaan pahoillaan.

Kirjastoa kaivattiin myös ajanvietto- ja opiskelupaikkana

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kirjojen lainaamisen lisäksi vastaajat jäivät kaipaamaan paikkaa, jossa viettää aikaa, josta voi hakea tietoa tai opiskelumateriaalia ja jossa käyttää tietokonetta tai lukea lehtiä. Lisäksi joka kolmas opiskelija kertoi kirjastojen sulkemisen hankaloittaneen opiskeluja.

Sulkujen aikana kirjastojen digitaalisista palveluista eniten yleistyi e-kirjojen käyttö. Joka kymmenes vastaaja oli käyttänyt e-kirjoja ainakin hieman enemmän kuin ennen sulkua.

– E-kirjojen lainaus tulee lähivuosina kasvamaan, ja on tärkeää, että kunnissa satsataan painettujen kirjojen lisäksi myös digitaalisiin sisältöihin. Selvää on, että e-kirjat eivät korvaa painettua kirjaa, vaan kirjan eri muodot elävät rinnakkain, Maarno kertoo.

Hieman useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta kertoi alkaneensa käyttää kirjastoja entiseen tapaan niiden auettua uudestaan kesäkuussa.