Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fingrid investoi kaksi miljardia euroa kantaverkkoon tällä vuosikymmenellä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo investoivansa Suomen sähköverkkoihin ja sähköasemiin tällä vuosikymmenellä kaksi miljardia euroa.

Yhtiön mukaan kantaverkkoa vahvistetaan huomattavasti, koska tavoite ilmastoneutraalista Suomesta vuonna 2035 tarkoittaa sitä, että päästöttömän sähkön tuotanto ja kulutus kasvavat merkittävästi. Investointeja tarvitaan etenkin tuulivoiman ennakoitua voimakkaamman kasvun myötä.

– Olemme saaneet kymmenien tuhansien megawattien edestä tuulivoiman liityntäkyselyjä, joista lähivuosina toteutuu tuhansia megawatteja. Vastaamme asiakkaiden tarpeisiin ja varmistamme, että kantaverkko ei rajoita Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista, sanoo kantaverkon suunnittelusta vastaava Fingridin johtaja Jussi Jyrinsalo tiedotteessa.

Vielä keväällä investointitarpeeksi arvioitiin noin 1,4 miljardia euroa.

Suomi on pystytty pitämään yhtenä sähkömarkkinoiden hinta-alueena, mikä tarkoittaa, että kaikkialla Suomessa on sama sähkön tukkuhinta. Tilanteen ylläpitäminen edellyttää nyt merkittäviä investointeja kantaverkkoon.

Vahvistusten ensimmäisenä vaiheena rakenteilla on Metsälinja-voimajohto, joka kulkee Oulun seudulta Keski-Suomeen. Suunnitteilla on myös Oulusta Lappeenrantaan kulkevan Järvilinja-voimajohdon vahvistaminen.

Etelä-Suomen lämpövoimalaitosten sähköntuotanto vähenee edelleen. Metsälinja ja muut uudet voimajohdot kuljettavat pohjoisen energiaa eteläisen Suomen tarpeisiin.

Investointeja tarvitaan myös pääkaupunkiseudulle, sillä kaupungeissa tuotetun sähkön väheneminen ja pääkaupunkiseudun jatkuva kasvu edellyttävät alueen sähkönsiirtoyhteyksien merkittävää kehittämistä.

Sähköasemia rakennetaan ja uudistetaan ympäri maata

Fingrid rakentaa ja uudistaa myös sähköasemia ympäri maata. Lisäksi kantaverkon rajasiirtoyhteyksiä vahvistetaan.

– Käynnissä on työmäärältään kaikkien aikojen rakennusbuumi, sanoo johtaja Timo Kiiveri Fingridistä.

Merkittävimmät investoinnit ovat pohjoinen-etelä-yhteyksien vahvistaminen 550 miljoonalla eurolla, tuulivoiman liittäminen sähköverkkoon 450 miljoonalla eurolla ja rajasiirtoyhteyksien parantaminen 300 miljoonalla eurolla.