Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Aikakauslehtien kierrätys Norjan kautta päättyi, mutta kustantajat hakevat nyt säästöjä Venäjältä

Suomalaiset aikakauslehtikustantajat ovat joutumassa maksamaan tuntuvat rästiverot Norjan kautta kuljetetuista lehdistä, kertoo Yle . Ylen tietojen mukaan korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa A-lehdille ja Otavamedialle koskien vuoden 2015 verotusta, joten verottaja voi nyt periä yhtiöiltä maksamattomia arvonlisäveroja. A-lehtien toimitusjohtaja Kaisa Ala-Laurila vahvisti tiedon oman yhtiönsä osalta STT:lle sähköpostitse.

Kyse on useamman miljoonan euron veroista, A-lehtien kohdalla 2,1 miljoonasta. Lisää voi olla tulossa, koska vuosien 2016 ja 2017 osalta käsittely on vielä kesken. Vilkkain vuosi aikakauslehtien Norjan-matkailulle oli 2017, jolloin Norjaan rahdattiin yli 4,5 miljoonaa kiloa lehtiä.

Verohallinto katsoi, ettei lehtien kierrättämiselle Norjan kautta ollut muuta syytä kuin arvonlisäveron välttäminen. Kustannukset Norjassa olivat suuremmat kuin Virossa tai Suomessa. Kustantajat torjuivat tämän näkemyksen, mutta hävisivät oikeudessa.

Ylen mukaan lehtien kierrättäminen Norjan kautta toi Otavamedialle 2,2 miljoonan euron veroedun.

Painotalot kutistuvat Suomessa

Ennen Norjaa aikakauslehtiä kuljetettiin Ahvenanmaan kautta. Taustalla oli se, että lehdet määrättiin arvonlisäveron piiriin vuonna 2013. Sitä ennen sanoma- ja aikakauslehdet olivat olleet verottomia. Toimittamalla lehdet EU:n ulkopuolisen maan kautta arvonlisävero voitiin välttää.

Aikakauslehtien painamista ja postitusta on viime aikoina siirretty Venäjälle sekä Viroon ja Puolaan.

Otavamedia painattaa Suomessa vielä yli 90 prosenttia lehdistään. A-lehdet on siirtänyt tuotannostaan noin 80 prosenttia Venäjälle ja Viroon, kertoi Ala-Laurila. Myös Sanoma Media Finland painattaa valtaosan lehdistä Virossa ja Puolassa.

Ala-Laurilan mukaan lehtien käsittely Norjassa päättyi pari vuotta sitten. Pietarin painon etuna on se, että kuljetusmatkat ovat selvästi lyhyempiä.

Suomessa painotalojen työpaikat ovat vähentyneet puoleen vuosina 2007–19, kun työtä on siirtynyt ulkomaille ja painettujen lehtien levikit ovat laskeneet.

Sanoma Media Finland kuuluu Sanoma -konserniin, joka on myös STT:n pääomistaja.