Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

USA:n vetäytymisaikeet Afganistanista voivat vaikuttaa myös suomalaissotilaisiin

Yhdysvallat aikoo vetää Afganistanista vedetään tammikuun puoliväliin mennessä noin 2 000 sotilasta. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Yhdysvaltain eilinen ilmoitus amerikkalaissotilaiden määrän puolittamisesta Afganistanissa saattaa vaikuttaa myös Naton johtamaan koulutusoperaatioon osallistuviin suomalaisiin, sanoo lähetystöneuvos Anu Apo ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan osastolta.

Yhdysvaltain vt. puolustusministerin Christopher Millerin mukaan Afganistanista vedetään tammikuun puoliväliin mennessä noin 2 000 amerikkalaissotilasta.

Apon mukaan noin 60 hengen suomalaisjoukko toimii Afganistanin pohjoisosassa johtovaltio Saksan alaisuudessa ja nyt seurataan, mitä Natossa johtovaltioiden kesken suunnitellaan ja päätetään. Päätösten jälkeen käytännön toimista päätetään sotilasrakenteissa komentoketjua myöten, Apo kuvailee.

– Kyllä meidän on syytä olla – ja olemmekin – varautuneita siihen, että muutoksia operaatiossa voi tulla, hän sanoo.

Der Spiegel - lehden mukaan Saksan asevoimissa käytännössä valmistaudutaan operaation lopettamiseen Pohjois-Afganistanissa, koska sen jatkamista ei voi Yhdysvaltain kaavaileman merkittävän vetäytymisen jälkeen enää perustella.

Operaatiota supistettu jo aiemmin

Aivan tyhjästä suunnittelussa ja varautumisessa ei lähdetä liikkeelle. Yhdysvallat ja Taleban-liike sopivat jo helmikuussa ennen rauhanneuvottelujen aloittamista, että kaikki amerikkalaisjoukot vetäytyisivät maasta toukokuuhun 2021 mennessä. Sopimuksen jälkeen Naton operaation koko on supistunut 16 000:sta nykyiseen 12 000 sotilaaseen, joista suurin osa on muita kuin amerikkalaisia.

– Operaation komentajan johdolla on tehty jo pidemmän aikaa optimointityötä, Apo kertoo.

Yhdysvaltain nopeutettu vetäytyminen ei sekään tullut täytenä yllätyksensä. Presidentti Donald Trump tviittaili jo aiemmin syksyllä haluavansa tuoda sotilaat kotiin jouluun mennessä.

Suomen Afganistan-joukko Mazar-i-Sharifissa koostuu suojajoukosta, neuvoantajista ja esikuntaupseereista. Kriisinhallintaoperaation vuotuinen kustannus on ollut noin 15 miljoonaa euroa.

Saksa huolissaan Yhdysvaltain aikeista

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan maa on huolissaan Yhdysvaltain aikeista vetää huomattava osa sotilaistaan pois Afganistanista. Maasin mukaan erityisen huolestuttavaa on se, mitä ilmoitus merkitsee Afganistanin hallituksen ja Taleban-liikkeen käymien rauhanneuvottelujen jatkolle.

Maasin mukaan neuvotteluihin ei pitäisi kasata lisää vaikeuksia, jollaisia hätiköity vetäytyminen maasta varmuudella synnyttää.

Taleban-liike tyytyväinen USA:n vetäytymisaikeisiin

Afganistanin Taleban-liikkeen mukaan Yhdysvaltain aikomus vetää maasta nopeassa tahdissa pari tuhatta sotilasta on hyvä päätös molempien maiden kannalta. Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid arvioi AFP:lle päätöksen edesauttavan sodan loppumista Afganistanissa.

Monet johtavat amerikkalaispoliitikot ja Yhdysvaltain liittolaiset ovat arvostelleet presidentti Donald Trumpin yksipuolista päätöstä. Sen pelätään muun muassa vaikeuttavan Afganistanin hallituksen ja Talebanin käymiä rauhanneuvotteluja.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka