Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Pekonen: Lääkekustannuksia pitää hillitä, apteekkarien voitot ovat kohtuuttomia

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei pidä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esittämiä muutoksia apteekkialalle uusina ja mullistavina. Hän sanoo STT:lle, että monet selvityksessä esiin nousseista asioista ovat olleet hallituksella jo tiedossa.

Esimerkiksi hallitus on jo tehnyt selvitystä lääkejakelun kalleudesta suhteessa muihin Pohjoismaihin. Lääkekustannuksia halutaan hillitä, ja samalla hallitukselle on tärkeää, että kuluttajien lääkekulut eivät kasva.

– Vaikka lääkekustannuksia halutaan hillitä, me emme ole tekemässä säästöjä koskemalla kuluttajien kukkaroon, Pekonen sanoo.

Kilpailuviranomainen julkisti keskiviikkona laajan selvityksensä apteekkimarkkinoista ja antoi listan toimenpiteistä, joilla lääkekustannuksia voitaisiin pienentää.

Nykyistä sääntelyä on arvosteltu siitä, että apteekkien omistajat tekevät kovia voittoja, mikä heijastuu kuluttajien ja yhteiskunnan lääkekustannuksiin.

Myös Pekonen pitää apteekkarien tuloja osin kohtuuttomina.

– Tässä täytyy katsoa apteekkarien suuntaan ja todeta, että kenenkään lääkehoidolla ei tule tehdä kohtuuttomia voittoja. Täytyy myöntää, että apteekkarien voitot ovat aika kohtuuttomia, Pekonen sanoo.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa toimivat isot apteekit ovat hänen mukaansa niitä, jotka tekevät tällaisia voittoja.

KKV:n selvityksen mukaan esimerkiksi 60 vuoden iässä apteekkarien keskimääräiset ansio- ja pääomatulot ovat lähes kolminkertaiset verrattuna lääkärien keskimääräisiin tuloihin.

Apteekkilupa helpommalla

Lääkekustannuksia voitaisiin KKV:n ehdotuksen mukaan pienentää esimerkiksi niin, että vastaisuudessa apteekkilupa ei perustuisi viranomaisen tarveharkintaan. Luvan voisi saada täyttämällä tietyt lääkejakelun turvallisuuteen liittyvät kriteerit. Samalla apteekkien sijaintisääntelystä luovuttaisiin. Nykyisin apteekkeja voi kullakin alueella olla rajattu määrä.

Ajatus on, että apteekkeja voisi perustaa lisää niille alueille, joilla kysyntää on.

– Sitähän ne suuret voitot kertovat, että asiakkaita riittäisi, kertoo tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo KKV:stä.

Pekonen sanoo suhtautuvansa avoimesti ajatukseen apteekkilupien myöntämisen helpottamisesta, mutta asiassa on tarpeen edetä pienin askelin eteenpäin.

– Pidän tärkeänä, että apteekkiverkosto ja pienet apteekit syrjäseuduilla säilyvät. On äärimmäisen tärkeätä, että lääkejakelu on kaikkien saavutettavissa ja mahdollisimman yhdenvertaista ja turvallista.

Lääketaksaa alemmas

KKV:n mukaan lääkkeiden hintaa määrittävää lääketaksaa pitäisi alentaa. Hakola-Uusitalon mukaan kaikissa lääkkeissä on säännellyt hinnat, ja ne ovat kaikilla apteekeilla samat. Tällä hetkellä lääkehinnat on mitoitettu niin, että myös apteekit, jotka pärjäävät huonommin, tuottavat voittoa.

– Jollakin paremmalla apteekkipaikalla samat hinnat tuottavat erityisen paljon voittoa. Ehdotamme, että tasoa pudotetaan, hän sanoo.

Jos kävisi niin, että huonommilla paikoilla sijaitsevat apteekit eivät enää tekisikään voittoa, niitä tuettaisiin Hakola-Uusitalon mukaan suoralla tuella tai katsottaisiin, hoitaako verkkokauppa alueiden lääkehuollon.

Vaihtoehtoisesti apteekkiveroa voitaisiin kiristää tai ulottaa kaikkeen apteekista tapahtuvaan myyntiin. Tällä hetkellä apteekit maksavat apteekkiveroa pääsääntöisesti vain lääkemyynnistä, vaikka niissä myydään muutakin.

– Lääketaksaa ja apteekkiveroa muuttamalla voidaan suoraan vaikuttaa apteekkitoiminnan kannattavuuteen, lääkkeiden hintoihin sekä asiakkaiden ja sairausvakuutusjärjestelmän lääkekustannuksiin, KKV katsoo selvityksessään.

Pekosen mukaan nämäkin ovat kannatettavia ajatuksia ja hallitus on viemässä niitä eteenpäin, mutta päätöksiä niistä ei voi tehdä hätiköiden.

Itsehoitolääkkeet kauppaan

Yksi kuluttajien kannalta näkyvä muutos, jota virasto ehdottaa, on itsehoitolääkkeiden myynnin salliminen muualla kuin apteekissa. Rajattu määrä tuotteita voitaisiin tuoda myyntiin esimerkiksi ruokakauppoihin, jos se lääkeviranomaisen mielestä olisi turvallista. Näin on lähes kaikissa muissa Pohjoismaissa.

Pekosen mielestä itsehoitolääkkeiden myyntiä tuskin sallitaan vähittäistavarakaupoissa tällä hallituskaudella.

–  Olen henkilökohtaisesti eri mieltä KKV:n kanssa. Tarkastelen lääkkeitä hyvin eri tavalla kuin muita vähittäiskaupassa myytäviä tuotteita.

Tällä hetkellä ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä saa myydä Suomessa vain apteekeissa. Poikkeuksena ovat nikotiinikorvausvalmisteet.

Kilpailuviranomainen myös ehdottaa, että vain verkossa toimivat apteekit sallittaisiin. Tällä hetkellä verkkoapteekkia ei saa perustaa, jos ei ole kivijalka-apteekkia.

Pekosen mukaan on tärkeää, että lääkkeet eivät ole pelkästään verkon päässä, koska apteekkien palvelu ja neuvonta on tärkeä osa lääkkeiden myyntiä.

– Lääkkeet ovat hyvin erilaisia kuin moni muu esimerkiksi vähittäistavarakaupassa myytävä artikkeli, joten asiaa on tarkasteltava lääketurvallisuuden näkökulmasta.

Hallituksen esityksellä ei vaikutusta kustannuksiin

Eduskuntaan on tulossa ennen joulua apteekkilakien paketti, jonka valmistelu aloitettiin jo viime hallituskaudella. Sillä ei kuitenkaan Pekosen mukaan ole merkittävää vaikutusta kustannusten kehittymiseen.

Pieniä helpotuksia on luvassa apteekkilupien myöntämiseen.

– Apteekin tai sivuapteekin voi perustaa sosiaali- ja terveydenhuollon yksikön yhteyteen.

Lisäksi tehdään mahdolliseksi hintakilpailu itsehoitolääkkeille.