Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukes: Helsingin kaupunginteatterin räjähdyksen syynä vetykaasu

Helsingin kaupunginteatterilla kesäkuussa tapahtuneen onnettomuuden syynä oli vetyräjähdys, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Onnettomuuden aiheutti rakennuksen sprinklerijärjestelmän huollon yhteydessä putkistosta sprinklerihuoneeseen päässyt vetykaasu. Se muodosti yhdessä huoneilman kanssa syttymiskelpoisen vetykaasu-ilmaseoksen. Vastaavia onnettomuuksia ei Suomessa ole aikaisemmin tapahtunut, ja niihin ei ole osattu varautua.

Räjähdyksessä loukkaantui yksi henkilö.

Syttymissyy ei tarkasti tiedossa

Vetykaasua muodostuu sprinklerijärjestelmän putkiin putken korroosion yhteydessä sinkin, hapen ja veden muodostamassa reaktiossa. Vetykaasu-ilmaseos on erittäin helposti syttyvä. Tarkkaa syttymissyytä ei Helsingin kaupunginteatterin tapauksessa saatu varmistettua.

Vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi Tukes antaa sprinklerilaitteistoja suunnitteleville ja huoltaville yrityksille sekä kiinteistöjen omistajille ohjeita ja suosituksia. Lisäksi Tukes ohjeistaa, että uusissa sprinklerijärjestelmissä ei enää käytetä sisäpuolelta sinkittyjä putkia.