Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Viime vuoden verotiedot tulevat julki, Yhdysvallat äänestää tänään presidentistä: Trump vai Biden?

Viime vuoden verotiedot tulevat julki tänään – yli 4 000 nimeä puuttuu hyvätuloisten listalta

Verohallinto julkistaa viime vuoden verotiedot tänään aamulla. Noin 4 400 hyvätuloista on voinut estää verotietojensa suoran luovuttamisen medialle.

Peliyhtiöiden johtajat ovat viime vuosina hallinneet verotettavien tulojen kärkeä. Vuosi sitten kärjessä oli edellisvuoden tapaan Supercell-kaksikko Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Paananen tienasi vuoden 2018 verotietojen mukaan liki 110 miljoonaa euroa ja Kodisoja yli 98 miljoonaa.

Helsingin Sanomat ja 19 muuta mediaa protestoivat verotietojen julkisuuden kaventamista vastaan pitämällä verokoneen kiinni marraskuun ajan

Helsingin Sanomat ja 19 muuta mediaa pitävät yleisölle suunnatut verokoneensa kiinni marraskuun ajan.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoo STT:lle, että kyseessä on protesti Verohallinnon päätöstä kohtaan, jonka perusteella suurituloiset voivat hakea omien tietojensa piilottamista medialle annettavalta suurituloisten listalta.

Tempauksella halutaan Niemen mukaan kiinnittää suuren yleisön huomio siihen, miten olennaista verotietojen avoimuus on.

Mukana ovat HS:n lisäksi myös muun muassa Aamulehti, Turun Sanomat ja Satakunnan Kansa.

Syyttäjä vaatii hovissa näyttelijä Aku Hirviniemelle rangaistusta kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta – käräjäoikeus hylkäsi syytteet aiemmin

Syyttäjä vaatii hovioikeudessa näyttelijä Aku Hirviniemelle rangaistusta kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Syyttäjän mukaan päälle kolmekymppinen Hirviniemi kosketteli kahta 17-vuotiasta tyttöä ja puhui heille seksuaalissävytteisesti. Epäilty ahdistelu tapahtui kesällä 2018 Hirviniemen kotona, minne hän oli kutsunut ulkona tapaamansa tytöt.

Asian käsittely alkaa tänään Turun hovioikeudessa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi aiemmin syytteet. Oikeuden mukaan Hirviniemi kosketteli tyttöjä, mutta ei syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun.

Hirviniemi on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Valtatie 9:llä raju nokkakolari, yksi kuollut ja useita vakavasti loukkaantuneita

Yksi ihminen kuoli maanantaina Valtatie 9:llä tapahtuneessa rajussa nokkakolarissa, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitos. Lisäksi onnettomuudessa loukkaantui vakavasti kolme ihmistä, jotka kaikki kuljetettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Kolarissa oli osallisina kaksi autoa.

Tie oli suljettuna muutaman tunnin onnettomuuden takia.

Onnettomuus tapahtui Oriveden ja Kangasalan rajalla. Hälytys onnettomuudesta tuli maanantaina iltakymmenen jälkeen.

Junaliikenteen pysäyttänyt sähköratavaurio Oulun ja Kemin välillä korjattu

Oulun ja Kemin välisen junaliikenteen pysäyttänyt sähköratavaurio on saatu korjattua, kertoi rataliikennekeskus ennen kahta aamuyöllä.

Liikenne oli keskeytettynä Simossa havaitun sähköratavaurion vuoksi, ja henkilöjunia korvattiin linja-autoilla.

Junaliikenteen Jyväskylän ja Jämsän välillä pysäyttänyt sähköratavaurio saatiin korjattua aiemmin maanantai-iltana.

Molempien vaurioiden taustalla oli ilmeisesti kova tuuli, rataliikennekeskuksesta kerrottiin STT:lle maanantaina.

Wienin iskun uhriluku kasvaa – toinen uhri kuoli saamiinsa vammoihin

Itävallan pääkaupungissa Wienissä maanantai-iltana tapahtuneen hyökkäyksen uhriluku kasvoi aamuyöstä, kun iskussa haavoittunut nainen kuoli saamiinsa vammoihin. Asiasta kertoi Wienin pormestari Michael Ludwig maan yleisradioyhtiölle (ORF).

Yhteensä iskussa on tähän mennessä kuollut kolme ihmistä, joista yksi on hyökkääjä.

Poliisin mukaan ainakin kuudessa eri kohteessa ammuttiin maanantai-iltana hyökkäyksessä, jota on kuvailtu terrori-iskuksi. (Lähde: AFP)

Sisäministeri: Ainakin yksi Wienin iskun epäillyistä tekijöistä vielä karussa

Itävallassa ainakin yksi maanpääkaupungissa maanantaina tehdystä iskusta epäilty henkilö on edelleen karkuteillä, maan sisäministeri Karl Nehammer kertoi lehdistötilaisuudessa tiistaina aamuyöstä.

Itävallan kansallisen turvallisuuden johtaja Franz Ruf kertoi samaisessa lehdistötilaisuudessa, että tarkastuksia vahvistetaan Itävallan rajoilla. Lisäksi poliisi eristää alueita Wienin keskusta-alueilla.

Hyökkäyksessä on kerrottu kuolleen ainakin kolme ihmistä. Kuolleista yksi on hyökkääjä.

Poliisin mukaan ainakin kuudessa eri kohteessa ammuttiin maanantai-iltana hyökkäyksessä, jota muun muassa Nehammer on kuvaillut terrori-iskuksi.

Eurooppalaiset johtajat tuomitsevat Wienin iskun – Macron: Eurooppa ei anna periksi

Useat eurooppalaiset johtajat ovat tuominneet Itävallan Wienissä maanantaina tapahtuneen iskun. Hyökkäyksessä on kerrottu kuolleen ainakin kolme ihmistä, joista yksi on hyökkääjä.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz tuomitsee maassaan tapahtuneen hyökkäyksen, jota hän kuvailee tviitissään vastenmieliseksi terrori-iskuksi.

Italian pääministeri Giuseppe Conte julisti Twitterissä, ettei Euroopassa ole tilaa vihalle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan sanoi Twitterissä, että Eurooppa ei anna periksi.

Pelkurimaiseksi kuvailemansa iskun tuomitsee myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel niin ikään Twitterissä. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat äänestää tänään presidentistä: Trump vai Biden?

Yhdysvalloissa järjestetään tänään historiallisiksi kuvaillut presidentinvaalit. Vastakkain ovat republikaaninen ehdokas ja maan nykyinen presidentti Donald Trump sekä demokraattien ehdokas, entinen varapresidentti Joe Biden.

Mielipidekyselyiden perusteella Biden on selvä ennakkosuosikki, mutta tulosta on arvioitu vaikeaksi ennustaa. Voittaja saattaa olla selvillä tavanomaista myöhemmin, koska amerikkalaiset ovat äänestäneet vilkkaasti ennakkoon postitse koronaepidemian takia.

Äänestys Yhdysvalloissa alkaa itärannikon osavaltioista alkuiltapäivästä Suomen aikaa.

Tuore mielipidekysely: Biden suosituin Yhdysvaltain presidentiksi Floridan ja Ohion vaa'ankieliosavaltioissa

Yhdysvalloissa tuoreen mielipidekyselyn mukaan demokraattien Joe Biden on suosikkiehdokas presidentiksi Floridassa ja Ohiossa. Connecticutilaisen Quinnipiacin yliopiston mittauksesta uutisoivat ainakin Guardian ja Washington Post.

Florida ja Ohio ovat vaaleissa vaa'ankieliosavaltioita, joissa republikaanien ehdokas, nykyinen presidentti Donald Trump voitti viime presidentinvaaleissa.

Guardian huomauttaa, että yliopiston kysely näyttää Bidenille suotuisampaa johtoa kuin muut viimeaikaiset kyselyt Floridasta ja Ohiosta.

Yhdysvalloissa järjestetään tänään presidentinvaalit.

Yhdysvalloissa yli 3 600 kansalliskaartilaista on valmiustilassa mahdollisten vaalipäivän levottomuuksien takia

Ympäri Yhdysvaltoja kuvernöörit ovat pyytäneet kansalliskaartia valmistautumaan levottomuuksiin ja mielenosoituksiin presidentinvaalituloksesta riippumatta, kirjoittaa Guardian.

Military Times -lehden mukaan yli 3 600 kansalliskaartilaista on vaalipäivänä tiistaina valmiustilassa ympäri maata.

Maanantaina varmistui, että esimerkiksi Massachusettsin osavaltiossa tulee olemaan 1 000 kaartilaista valmiustilassa.

Military Times kirjoittaa, että kansalliskaartilaiset ovat osavaltioiden päätösvallan alaisia. Lehden mukaan useat korkea-arvoiset kaartin jäsenet ovat viime viikolla arvioineet, että joukkoja ei todennäköisesti siirretä liittovaltion määräyksen alaiseksi vaaleja varten.

YK-maat antavat tukensa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle Yhdysvaltain iskettyä pakotteita tuomioistuimen virkamiehille

Yhteensä 72 YK:n jäsenmaata osoitti maanantaina tukensa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle ICC:lle Yhdysvaltain asetettua kahdelle tuomioistuimen edustajalle pakotteita.

Maat vannoivat muun muassa suojelevansa tuomioistuimen riippumattomuutta ja koskemattomuutta ulkopuolisilta uhilta.

Yhdysvallat on vastustanut ICC:n toimivaltaa alusta alkaen. Syyskuun alussa presidentti Donald Trumpin hallinto kuitenkin ryhtyi ennennäkemättömiin toimiin ja asetti pakotteita tuomioistuimen pääsyyttäjälle Fatou Bensoudalle sekä toiselle ICC:n virkamiehelle.

ICC avasi aiemmin tänä vuonna tutkinnan yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanin sodassa tekemiin rikoksiin liittyen. (Lähde: AFP)

Wall Street sulkeutui nousussa presidentinvaalien aattona

New Yorkissa pörssit sulkeutuivat Yhdysvaltain presidentinvaaleja edeltävänä päivänä nousussa.

Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli 1,6 prosentin nousussa. Laajapohjainen S&P 500 nousi 1,2 prosenttia.

Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 0,4 prosenttia plussalla.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan erityisesti raakaöljyn hinta oli kasvussa.

Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit tänään tiistaina. (Lähde: AFP)

Vaihtomies Pohjanpalo ratkaisi vierasvoiton Union Berlinille

Suomalaishyökkääjä Joel Pohjanpalo tuikkasi Union Berlinille voittomaalin berliiniläisjoukkueen hakiessa 3–1-vierasvoiton Hoffenheimista jalkapallon Saksan Bundesliigassa. Pohjanpalo tuli vaihdosta kentälle 77. minuutilla ja teki ottelun ratkaisseen 2–1-maalin 85. peliminuutilla.

Pohjanpalo oli lähellä maalintekoa vielä muutama minuutti myöhemmin, mutta suomalaisen laukaus osui tolppaan.

Hoffenheim joutui pelaamaan alivoimalla yli puoli tuntia hyökkääjä Robert Skovin saatua punaisen kortin.

Berliiniläisjoukkue nousi liigassa seitsemänneksi.