Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut taifuunin riepottelemilla Filippiineillä – suomalaisia on maassa vähän

Filippiineillä ainakin kymmenen ihmistä kuoli vuoden tähän asti voimakkaimmaksi myrskyksi kuvaillun taifuunin seurauksena. Sunnuntaina illalla Suomen aikaa tiedossa ollut uhriluku ei välttämättä ollut lopullinen, sillä viranomaisten mukaan ihmisiä oli vielä kateissa.

Goni-taifuuni rantautui supertaifuunina Catanduanesin saarelle. Sittemmin se heikentyi ja jatkoi matkaansa saarivaltion suurimmalle saarelle Luzonille, jossa sijaitsee myös Filippiinien pääkaupunki Manila. Manilan lentokenttä suljettiin sunnuntaina aamupäivällä 24 tunnin ajaksi.

Maan ilmatieteen laitos oli ennakoinut taifuunin pahiten riepottelemille alueille katastrofaalisia olosuhteita. Taifuuni muun muassa katkoi sähkölinjoja, irrotti talojen kattoja sekä aiheutti tulvia ja maanvyörymiä, jotka hautasivat alleen useita koteja Luzonin eteläosissa. Lisäksi teitä meni poikki tuulen kuljettamien oksien ja muiden kappaleiden sekä hiekan vuoksi.

Sadattuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan taifuunin tieltä. Suurin osa heistä siirtyi evakuointikeskuksiin.

Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan Filippiineillä on parhaillaan vähän suomalaisia. Matkustusilmoituksia maahan on tehty 166, mutta todennäköisesti määrä on todellisuudessa vielä pienempi, ministeriön viestinnästä kerrottiin STT:lle sunnuntaina.

Voimakkaimpia maihin koskaan osuneita myrskyjä

Talousuutistoimisto Bloombergin haastatteleman asiantuntijan mukaan Goni oli voimakkaimpia maihin osuneita trooppisia hirmumyrskyjä mittaushistorian aikana. Jopa 87 metriä puuskissa puhaltanut tuuli teki Gonista voimakkaamman kuin vuoden 2016 Meranti tai vuoden 2013 Haiyan, jotka molemmat osuivat niin ikään Filippiineille.

Toistaiseksi tuhoisin on ollut vuoden 2013 Haiyan. Sen jäljiltä useita tuhansia ihmisiä kuoli tai katosi pelkästään Filippiineillä.

Viikko sitten Molave-taifuuni iski samalle alueelle, jota Goni nyt koettelee. 22 ihmistä sai Molaven vuoksi surmansa Filippiineillä.

Filippiineille osuu joka vuosi keskimäärin parikymmentä myrskyä ja taifuunia, jotka tuhoavat satoja, koteja ja infrastruktuuria.