Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Metsäteollisuus: Paperin tuotanto laski viime vuodesta neljänneksen

Paperin tuotannossa nähtiin rojahdus. Kartongin ja sellun tuotanto pitivät pintansa parhaiten. Kuva Metsä Groupin tehtaalta Kemistä elokuulta 2018. Jyrki Nikkilä / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Metsäteollisuuden tuotanto väheni Suomessa heinä-syyskuun aikana kaikissa päätuoteryhmissä. Alan etujärjestö Metsäteollisuus kertoo, että tuotanto väheni, kun koronakriisi vaimensi kansainvälistä kysyntää.

Pahin rojahdus nähtiin paperin tuotannossa, joka väheni neljänneksen verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon ja painui 1,1 miljoonaan tonniin. Jyrkimmin supistui paino- ja kirjoituspapereiden tuotanto. Graafisten papereiden tuotantotonnit laskivat yli 30 prosenttia, kun erikoispapereissa laskua oli 3,4 prosenttia. Erikoispapereita ovat esimerkiksi tarra- ja irrokepaperit.

Etujärjestön mielestä hallituksen pitäisi tehdä enemmän Suomen teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi.

– Paino- ja kirjoituspapereissa Suomen tuotantokapasiteetti on noin viisi prosenttia globaalista kapasiteetista. Kotimainen tuotanto mahtuisi kyllä markkinoille, jos Suomen kustannuskilpailukyky olisi kohdallaan, Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoi tiedotteessa.

Koronakriisi vauhdittaa kartonkia ja sellua

Tuoteryhmistä kartongin ja sellun tuotanto pitivät pintansa parhaiten, ja lasku jäi 2,1:een ja 2,9 prosenttiin.

Pakkauskartonkien kysyntää tukee kasvanut verkkokauppa ja sellun tuotantoa hygieniatuotteiden vahva kysyntä. Erilaisten kartonki- ja sellutuotteiden kysynnän odotetaan kasvavan myös pitemmällä aikavälillä.

Sahatavaran tuotanto laski viime vuodesta 2,7 prosenttia, mutta Metsäteollisuudessa arvioidaan, että puurakentamisen kasvava suosio voi tuonnempana kasvattaa sahatavaran ja vanerin tuotantoa. Tuotettujen vanerikuutioiden määrä jäi kuitenkin heinä-syyskuussa viime vuoden jaksoa pienemmäksi, mikä voi selittyä yksittäisillä toimituksilla. Vaneri on tuoteryhmänä Suomessa pieni.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka