Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusiseelantilaiset äänestivät eutanasian sallimisen puolesta

Uusiseelantilaiset ovat asettuneet tukemaan eutanasian sallimista tänään julkaistujen alustavien kansanäänestystulosten mukaan.

Uusiseelantilaiset äänestivät niin eutanasian kuin kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta 17. lokakuuta maan parlamenttivaalien yhteydessä.

Tulosten mukaan kansalaiset tukevat eutanasian sallimista, mutta kannabiksen viihdekäytön laillistaminen puolestaan ei näytä menevän läpi.

Kansalaisista 65,2 prosenttia tuki eutanasian laillistamista, kun taas 53,1 prosenttia vastusti kannabiksen laillistamista.

Alustavat tulokset eivät ole vielä varmat, sillä niihin ei sisälly esimerkiksi ulkomailla äänestäneiden kansalaisten ääniä. Lopulliset tulokset julkaistaan ensi perjantaina.

Eutanasia sallitaan kovista kivuista kärsivälle, jolla on rajattu määrä elinaikaa

Kyllä-äänten suuren osuuden vuoksi on epätodennäköistä, että eutanasian salliminen äänestettäisiin vielä kumoon.

Uuden lain myötä eutanasia sallitaan vakavasti sairastuneelle ihmiselle, jolla on jäljellä vain noin kuusi kuukautta elinaikaa ja joka kärsii vakavista kivuista sairautensa vuoksi. Se astuu voimaan ensi vuoden marraskuussa.

Eutanasiaa tukenut parlamentin jäsen, libertaari David Seymor kuvasi äänestystä voitoksi, joka tekee Uudesta-Seelannista "myötätuntoisemman ja inhimillisemmän".

Uuden-Seelannin lääkäriliitto puolestaan vastusti uudistusta ja kuvasi sitä epäeettiseksi.

Kannabiksen viihdekäyttö jäämässä jäähylle

Kannabiksen viihdekäytön sallivan lakialoitteen läpimeno taas näyttää epätodennäköiseltä. Lakiehdotuksen mukaan kuka tahansa yli 20-vuotias voisi ostaa laillisesti 14 grammaa kannabista päivittäin, ja lisäksi kannabiksen kotikasvatus sallittaisiin rajatuissa määrissä.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi tukeneensa molempia aloitteita kansanäänestyksessä, mutta ei kuitenkaan kampanjoinut erityisesti etenkään kannabiksen laillistamisen puolesta.

Muun muassa onnistuneista koronatoimistaan suitsutusta saanut Ardern valittiin jatkokaudelle maan parlamenttivaaleissa muutama viikko sitten selkeällä enemmistöllä.