Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berliinin museosaaren taideteoksia tärveltiin pahoin

Kymmeniä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita taideteoksia on vahingoitettu Berliinin kuuluisalla Museuminsel-museosaarella, kertoi poliisi keskiviikkona.

Esineitä on töhritty jonkinlaisella öljymäisellä nesteellä jo lokakuun alussa Saksan yhdistymisen merkkipäivänä, mutta tapahtuneesta kerrottiin tutkinnallisista syistä julkisuuteen vasta nyt.

Saksalaismedia arvioi, että kyseessä on pahin taiteen tai antiikkiesineiden tärvely Saksassa sitten toisen maailmansodan.

Tärveltyjä esineitä on noin 70 ainakin kolmessa museossa. Niiden joukossa ovat muun muassa egyptiläinen sarkofagi ja useita 1800-luvun taideteoksia.

Poliisin edustajan mukaan museoissa kävi päivän aikana noin 3 000 ihmistä. Valvontakameroiden nauhojen läpikäynti ei toistaiseksi ole tuonut poliisille johtolankoja syyllisistä.

Egyptiläisestä kokoelmasta vastaavan johtajan mukaan teoksien restauroiminen on erittäin vaikeaa, koska öljytahmalla on sotkettu materiaaleja, joita on lähes mahdotonta puhdistaa.

Salaliittoteoreetikot asialla?

Vandalismista epäillään saksalaislehtien mukaan tunnetun salaliittoteoreetikon Attila Hildmannin kannattajia.

Hildmann väitti syyskuussa Telegram-kanavallaan, että museosaarella sijaitsevassa Pergamon-museossa on Saatanan valtaistuin ja se toimii saatananpalvojien ja koronasalaliittolaisten päämajana, jossa uhrataan ihmisiä ja käytetään hyväksi lapsia.

Poliisi ei ole ottanut kantaa median epäilyihin, vaan on sanonut tutkivansa kaikkia mahdollisia johtolankoja.

Berliinin museosaarella on yhteensä viisi museota ja se kuuluu YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohteisiin.