Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tutkijan mukaan Suomen tartuntaluvuista voi lukea, että suurimpia leviämisiä on saatu suitsittua – talven tautikehitys riippuu siitä, miten superleviämistä onnistutaan kitkemään

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu tähän mennessä 13 555. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Viivi Salminen, Ville Väänänen / STT

Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo, että tuoreissa koronaluvuissa näkyy se, että suurimpia leviämisiä on saatu suitsittua.

– Kun ajattelee tätä päivää, luvut näyttävät siinä mielessä paremmilta, että nyt näitä yli 200 tapauksen päiviä ei enää ole ollut, Aivelo sanoo.

Hänen mukaan huolestuttavaa on kuitenkin se, että elokuun alusta aika tasaisesti kahden viikon välein tapausmäärät ovat kaksinkertaistuneet.

Maanantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi 131 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana on raportoitu 2 853 tartuntaa, mikä on 1 197 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viikkotasolla tartuntojen kasvuvauhti vaikuttaa tasaantuneen. Viimeisten seitsemän päivän aikana tartuntoja on raportoitu 1 343, kun edellisviikolla tartuntoja raportoitiin 1 510.

THL:n tuoreimman kahden viikon seurantajakson (3.–16.10.) aikana uusia tartuntatapauksia todettiin Kainuuta lukuun ottamatta kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla. Uusien tapausten ilmaantuvuus väestöön suhteutettuna oli tällä ajanjaksolla valtakunnallisesti 49,2 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Suomessa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa nyt 62 ihmistä. Tehohoidossa heistä on 7.

Uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia ei ole perjantain jälkeen raportoitu.

Tärkeää on superleviämisten suitsiminen

Aivelon mukaan Suomessa on kaksi erilaista tapaa, miten epidemia leviää. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tapausten määrä kasvaa tasaisemmin ja hitaammin eikä ole löydettävissä mitään yksittäistä tekijää, mistä leviäminen on käynnistynyt. Kun taas esimerkiksi Kuhmossa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja tällä hetkellä Vaasassa leviäminen on tapahtunut yhden isomman ryppään kautta.

– Kun on tällainen yksi tunnetumpi ja hallitumpi rypäs, se on helpompi saada paikallisilla toimilla takaisin kuriin, Aivelo sanoo.

Aivelon mukaan tällä hetkellä on vielä vaikea arvioida, mihin suuntaan koronaviruksen leviäminen Suomessa lähtee. Hänen mukaansa tulevana talvena on aika paljon kiinni siitä, miten niin sanottuja superleviämisiä saadaan kitkettyä.

– Käytännössä se vaati sitä, että meillä on hyvä kuva siitä, missä superleviämistä tapahtuu ja sitten rajoitetaan niitä. Esimerkiksi yleisötapahtumat ovat sellaisia, joissa näitä mahdollisesti tapahtuu, hän sanoo.

Vaasan sairaanhoitopiirissä tilanne parantunut, mutta edelleen vaikea

Koronatilanne on tällä hetkellä erityisen vaikea Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Sairaanhoitopiiriin mukaan sen alueella maanantaina aamulla ilmaantuvuus oli 295/100 000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden ajalta.

– Olemme vielä kovasti leviämisvaiheessa, vaikka ilmaantuvuusluku on tullut osin alaspäin. Edelleenhän se on huiman korkea, lähes 300. Se on moninkertainen esimerkiksi Helsingin alueeseen verrattuna, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Maanantaiaamuna Vaasan sairaanhoitopiirissä on 22 uutta koronavirustartunnan saanutta sunnuntaiaamuun verrattuna. Noin puolet tartunnan saaneista on vaasalaisia ja toinen puolet sairaanhoitopiirin muiden kuntien alueelta.

Niemisen mukaan tällä hetkellä on vaikea arvioida, mihin suuntaan koronatilanne on sairaanhoitopiirissä menossa.

– Se riippuu paljon siitä, miten potilaita tulee sairaalaan. Väestössä se on kuitenkin menossa parempaan suuntaan tällä hetkellä, Nieminen sanoo.

Vaasan alueella on otettu koronaviruksen takia käyttöön useita eri keinoja. Esimerkiksi kaupungin liikuntatilat on suljettu lokakuun loppuun asti, ainoastaan uimahalli on auki.

Lisäksi Vaasan sairaanhoitopiirin kunnissa yli 10 hengen yleisötilaisuudet ovat kielletty kuun loppuun asti. Lisäksi yli 15-vuotiaita suositellaan käyttämään maskeja julkisissa tiloissa.

Nieminen arvioi, että tiistaina saattaa tulla uusia koronasuosituksia, mutta ei enää rajoituksia.

Husin alueella merkkejä leviämisvaiheesta

Husin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän mukaan sairaanhoitopiirin alueella ollaan tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa. Tilanne saattaa kuitenkin synkentyä. THL:n koronakarttasovelluksen mukaan Husin alueen ilmaantuvuus oli maanantaina 85,5/100 000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden osalta.

– Joitakin merkkejä leviämisvaiheesta on olemassa, mutta sen määrittely, milloin ollaan kiihtymis- ja milloin leviämisvaiheessa ei ole kovin tarkkarajaista. Kriteerit perustuvat kokonaisarvioon, jota teemme yhdessä alueen kuntien kanssa, Heikkilä kertoo.

Heikkilä sijaistaa alkuviikon aikana Husin johtavaa ylilääkäriä Markku Mäkijärveä.

Husin ja sen kuntien koordinaatioryhmä kokoontuu kerran viikossa torstaisin, jolloin kokonaisarviota pohditaan. Heikkilä ei pysty tässä vaiheessa ennakoimaan, mikä on arvion lopputulema torstaina.

– Jos edetään leviämisvaiheeseen, se totta kai johtaa uusiin rajoitussuosituksiin, Heikkilä sanoo.

Koronavirus on kurittanut Uudellamaalla erityisesti pääkaupunkiseudun suuria kaupunkeja, kun taas sairaanhoitopiirin reuna-alueilla tilanne ei ole ollut yhtä vaikea. Heikkilän mukaan potilasmäärät sairaanhoidossa ovat olleet lievässä kasvussa kaksi–kolme viikkoa.

– Kasvu on kuitenkin maltillista ja tilanne on siltä osin hallinnassa. Paljon vaikuttaa se, että epidemia on levinnyt erityisesti nuoressa väestössä ja nuorissa aikuisissa. Jos epidemia leviää keski-ikäiseen ja vanhempaan väestöön, sitten on oletettavaa, että se tulee näkymään sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrässä enemmän.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka