Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia ja EU etsivät tietä ulos kauppaneuvottelujen umpikujasta

Britannia ja Euroopan unioni tarkastelevat pattitilanteessa olevia keskusteluja tulevasta suhteestaan tänään. Pääneuvottelijoiden eli Britannian David Frostin ja EU:n Michel Barnierin odotetaan keskustelevan iltapäivällä ainakin keskustelujen rakenteesta. Nähtäväksi jää, löytyykö samalla ratkaisua siihen, miten umpikujasta päästäisiin eteenpäin.

Tulevan suhteen neuvotteluissa on kyse siitä, miten Britannian ja EU:n välinen kauppa ja muut suhteet järjestetään sitten, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa.

Neuvotteluja on käyty alkuvuodesta lähtien, mutta vaikeat kiistakysymykset ovat edelleen auki ja aika on käymässä vähiin.

Epävarmuus neuvottelujen ympärillä tiivistyi viime viikolla, kun pääministeri Boris Johnson ilmoitti perjantaina, että Britannian on valmistauduttava olemaan ilman kauppasopimusta, kun siirtymäaika päättyy.

Britannian näkökulmasta EU ei ole joustanut neuvotteluissa tarpeeksi. Kolme suurinta kiistakysymystä ovat kalastus, yritysten tasapuoliset kilpailuolosuhteet sekä hallinto, eli riitojen ratkaisu.

Toive sopimuksesta elää

Johnsonin ilmoituksen jälkeen Britanniasta on kuultu sovittelevampiakin puheenvuoroja. Sunnuntaina brittiministeri Michael Gove sanoi, että maa haluaa yhä saada aikaan kauppasopimuksen Euroopan unionin kanssa. Goven mukaan "ovi on kuitenkin yhä raoillaan EU:n suuntaan".

EU on pitänyt lokakuun loppua takarajana kauppasovun saavuttamiselle. Jos neuvotteluissa löytyisi ratkaisu kuun loppuun mennessä, niin sopimus ehdittäisiin saattaa voimaan vuodenvaihteessa.

Tulipa neuvotteluissa sopua tai ei, niin varmaa on, että EU:n ja Britannian väliseen kaupankäyntiin tulee paljon muutoksia, kun Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

Kuohuja erosopimuksen ympärillä

Gove keskusteli tänään EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovicin kanssa siitä, miten aiemmin sovitun erosopimuksen täytäntöönpano etenee.

Erosopimuksen ympärillä on kuohunut, sillä Britannia on parhaillaan säätämässä omaa sisämarkkinalakiaan, joka toteutuessaan vesittäisi sopimuksen sisältöä. EU kertoi lokakuun alussa aloittavansa oikeustoimet Britanniaa vastaan, koska maa yrittää yksipuolisesti muuttaa jo sovittua. EU-komissio lähetti Britannian hallitukselle kirjeen asiasta ja Britannia sai kuukauden aikaa vastata.

Kiistelty lakiesitys on edennyt brittiparlamentissa ja parlamentin ylähuoneen odotetaan keskustelevan siitä tänään.

-----

Lähteenä myös AFP.