Brysselistä poistunut pääministeri Marin arvioi, että tämän viikon EU-huippukokous olisi voitu järjestää videoyhteydellä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) osallistuminen EU-huippukokoukseen sai yllättävän lopun, kun hän poistui paikalta mahdollisen koronavirusaltistumisen vuoksi.

Kokouksen pari viimeistä tuntia Suomea edusti Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, sillä huippukokouspöydässä kunkin jäsenmaan edustajan tulee olla valtion- tai hallituksen johtaja.

– Itsehän edustin Ruotsia viime kokouksessa pääministerin estymisen vuoksi, ja nyt vastavuoroisesti pääministeri Löfven on tarjoutunut ja olen häntä pyytänyt tässä tilanteessa edustamaan Suomea, Marin sanoi medialle lähtönsä jälkeen.

Marin joutui lähtemään, koska hän oli ollut koronavirustartunnan saaneen kansanedustajan Tom Packalénin (ps.) kanssa samoissa tiloissa eduskunnassa keskiviikkona. Packalénin tartunta tuli julkisuuteen tänään aamulla.

Koronavirustilanne vaikutti kaksipäiväiseen huippukokoukseen monilla tavoilla. Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutui eilen poistumaan kokouksesta kesken kaiken saatuaan tiedon mahdollisesta altistumisesta.

Omaehtoisessa koronakaranteenissa oleva Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ei saapunut kokoukseen eilen ollenkaan.

Kokouspaikalla noudatetaan tiukkoja varotoimia epidemian vuoksi. Valtuuskuntien kokoa on rajattu, johtajat käyttävät maskeja ja esimerkiksi mediaa ei päästetä kokouspaikalle raportoimaan.

Vetoomus videokokousten puolesta

Epidemiatilanne on pahentunut Euroopassa nopeasti. Marin ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen vetosivat jo eilen kokouksen alkupuolella Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaan Charles Micheliin, että kynnys fyysisiin kokoontumisiin pidettäisiin riittävän korkealla ja tarvittaessa johtajat voisivat kokoustaa videoyhteydellä.

– Mielestäni on syytä katsoa tätä tilannetta, jonka keskellä me kaikki olemme, hyvin vakavasti. Kaikki sen kaltaiset keskustelut, joita voitaisiin järjestää videoyhteydellä, niin näin olisi suotavaa toimia, Marin sanoi.

– Oma näkemykseni on, että esimerkiksi tämä käynnissä oleva kokous olisi voitu järjestää videoyhteydellä. Mutta toki on selvää, että asiasta päättää Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Kannanotto videokokouksien puolesta sai vaihtelevan vastaanoton.

– Ymmärrettävästi eri jäsenmailla on erilaisia näkemyksiä siitä, tulisiko kokouksia järjestää videoyhteyksin vai sitten täällä Brysselissä normaalilla tavalla.

Michel muistutti tiedotustilaisuudessaan kokouksen jälkeen, että EU-johtajat pitivät videokokouksia useita kertoja pandemian varhaisemmassa vaiheessa.

– Huomasimme, että videokokouksissa on tietyt rajat, kun käymme arkaluonteisia keskusteluja, joissa pitää olla tarkempi luottamuksellisuudesta ja myös mahdollisuus tehdä työtä yhdessä kompromissien ja päätösten eteen, Michel perusteli fyysisten tapaamisten tarvetta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi, että marraskuulle Berliiniin kaavailtua ylimääräistä huippukokousta ei järjestetä koronavirustilanteen vuoksi. Kokouksessa olisi ollut tarkoitus keskustella EU:n Kiina-suhteesta.

Turkin toimet Välimerellä tuomittiin jälleen

Tänään huippukokouksessa keskusteltiin EU:n ulkosuhteista ja erityisesti suhteesta Afrikkaan. Marin ehti käyttää puheenvuoron ulkosuhdekeskustelussa ennen kuin joutui poistumaan paikalta.

Marin kertoi, että hänen kuulemissaan puheenvuoroissa korostettiin EU:n Afrikka-suhteessa tarvittavaa tasavertaisuutta.

– Meidän pitää rakentaa suhdetta, josta hyötyvät molemmat osapuolet, Marin totesi.

Huippukokouksessa johtajat myös tuomitsivat Turkin toimet, jotka lisäävät jännitteitä itäisellä Välimerellä. Tunnelma alueella on kiristynyt, koska Turkki on jatkanut maakaasun etsimistä kiistellyillä vesialueilla.

EU-maat ottivat asiaan kantaa jo kahden viikon takaisessa huippukokouksessaan, mutta asia nousi uudelleen keskusteluun tänään.

Huippukokouksen päätelmissä EU-maat kehottavat Turkkia perääntymään kiistellyistä etsinnöistä ja toimimaan jännitteiden liennyttämisen eteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka