Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markkinaoikeus: Hus teetti dna-analyysejä miljoonilla, laiminlöi kilpailutuksen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on laiminlyönyt kilpailutusta ja rikkonut hankintalakia, toteaa markkinaoikeus ratkaisussaan. Markkinaoikeus antoi maanantaina kaksi ratkaisua, joissa se langetti Husille 70 000 euron ja 40 000 euron seuraamusmaksut.

Suurempaan seuraamusmaksuun johtaneet laiminlyönnit liittyvät dna-analyysipalveluihin, joita Hus on tilannut vuosien mittaan useilta alan yrityksiltä. Tilauksista ei kuitenkaan tehty hankintapäätöksiä eikä kirjallisia hankintasopimuksia, ennen kuin Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV aloitti selvityksen. KKV myös vei asian markkinaoikeuteen.

Husin hankintayksikkö kertoi selvityksessään, että dna-analyysejä tilattiin vuosina 2017–2019 yhteensä 121 palveluntuottajalta. Hankintayksikkö kertoi vastauksessaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, että lääkäri valitsee tutkimuksen ja palveluntuottajan tapauskohtaisesti.

Muutamilta eniten dna-analyysejä tehneiltä palveluntuottajilta pyydettiin hintatarjous sähköpostitse. Niidenkään kanssa Hus ei tehnyt hankintalain mukaista kirjallista hankintasopimusta.

Husin hankintayksikön laskutustietojen perusteella geenitutkimuksia hankittiin marraskuun 2018 ja syyskuun lopun 2019 välillä yli kahden miljoonan euron arvosta.

Toisessa kilpailutuksen laiminlyönnissä oli kyse haavan alipainehoitoon liittyvien laitteiden ja tarvikkeiden hankinnasta. Näitä tilauksia tehtiin neljältä yritykseltä, joiden kanssa hinnoista neuvoteltiin sähköpostitse mutta kilpailutusta ei markkinaoikeuden mukaan hoidettu lainmukaisesti. Kertakäyttöisiä laitteita hankittiin vuoden kuluessa yli 600 000 eurolla ja pidempiaikaiseen käyttöön tarkoitettuja vajaalla 400 000 eurolla.

Jätesäkkejäkin tilattiin ilman kilpailutusta

Markkinaoikeus toteaa, että dna-analyysipalvelut ovat sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka tulee kilpailuttaa 400 000 euron suuruisesta hankinnasta lähtien.

Elokuussa markkinaoikeus määräsi Husille 50 000 euron seuraamusmaksun kilpailutuksen laiminlyönnistä jätesäkkien ja pehmopapereiden hankinnoissa vuosina 2018–2019. Näiden hankintojen arvo oli noin puolitoista miljoonaa euroa.

Kesällä 2019 Husin sisäisessä selvityksessä ilmeni, että sairaanhoitopiirissä oli jätetty kilpailuttamatta lukuisia hankintoja, joiden rahallinen arvo on ollut ainakin 40 miljoonaa euroa vuosittain. Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen arvioi tuolloin, että Husissa käytetty hajautettu hankintamalli ei ole toiminut eikä tarjonnut riittävää läpinäkyvyyttä.