Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Linnan juhlat perutaan tältä vuodelta

Perinteinen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Linnan juhlat on peruttu tämän vuoden osalta.

Sen sijaan itsenäisyyspäivänä Yle näyttää televisiosta illan aikana suomalaista esittävää taidetta sekä koosteita aiempien vuosien Linnan juhlista. Ylen lähetyksessä käydään Presidentinlinnan lisäksi muualla Suomessa eri paikkakunnilla.

– Juhlavastaanotto on aiemmin koonnut Presidentinlinnaan pari tuhatta suomalaista. Mutta myös kodeissa vietetään itsenäisyyspäivää, miljoonat television ääressä. Vaikka tänä vuonna emme kokoonnu perinteisellä tavalla Presidentinlinnaan, ei se suinkaan vähennä juhlan merkitystä. Juhlimme Suomea ja itsenäisyyttämme kaikkien suomalaisten kanssa yhdessä uudenlaisen ohjelman kautta, presidentti Sauli Niinistö sanoo presidentin kanslian tiedotteessa.

Tarkemmasta ohjelmasta kerrotaan marraskuun alussa.

Kahdesti juhlat peruttu Linnan remontin vuoksi

Presidentin verkkosivujen mukaan Linnan juhlat on järjestetty vuodesta 1946 lähtien Presidentinlinnassa viittä poikkeusta lukuun ottamatta. Vuosina 1972 ja 2013 Linna oli remontissa, joten 1972 vastaanotto järjestettiin Finlandia-talossa ja 2013 Tampere-talossa.

Vuosina 1952 ja 1974 vastaanottoa ei järjestetty lainkaan, sillä 1952 presidentti Juho Kusti Paasikivi oli sairastunut ja 1974 presidentti Urho Kekkosen puoliso Sylvi Kekkonen oli kuollut vain muutamaa päivää ennen juhlia. Vuonna 1981 vastaanottoa ei järjestetty Linnassa, koska presidentti Kekkonen oli estynyt hoitamaan tehtäviään. Vastaanotto pidettiin tuolloin Finlandia-talossa, ja sitä isännöi pääministerin sijainen Eino Uusitalo.

Ensimmäinen vastaanotto 1919

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton historia ulottuu vuoteen 1919, jolloin Linnassa järjestettiin iltapäivävastaanotto. Varsinaisen ensimmäisen iltajuhlan vuoro oli vuonna 1922, mutta 1923–24 palattiin iltapäivävastaanottoon. 1925 presidentti Lauri Relander ja rouva Signe Relander järjestivät iltavastaanoton itsenäisyyspäivän aattona 1925.

Vuosina 1926, 1931 ja 1932 itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa ei järjestetty, eikä myöskään sotavuosina 1939–45.