Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat maskin käyttöä lukioissa ja ammattikouluissa – puolet tänään raportoiduista 149 tartunnasta on pääkaupunkiseudulla

Koronatilanne on Husin alueella kiihtymisvaiheessa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat kaikille yli 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin palveluissa, jos lähikontakteja ei voi välttää, kaupungit kertovat tiedotteessa.

Maskien käyttöä suositellaan siis muun muassa toisen asteen oppilaitoksissa, kirjastoissa ja kaupunkien asiointipisteissä.

Kaupungit toivovat, että ihmiset ottavat suosituksen vakavasti, jotta rankempia toimia taudin hillitsemiseksi ei tarvitse ottaa käyttöön. Maskisuosituksen voi ottaa heti käyttöön, viimeistään kuitenkin 1. lokakuuta.

Suosituksen taustalla on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) huonontunut koronatilanne. Tauti on Husin alueella kiihtymisvaiheessa.

Vähävaraisille ihmisille kunnat jakavat maskeja ilmaiseksi jakelupisteissä.

THL:n Puumalainen: Uusia koronatartuntoja 149

Suomessa on raportoitu 149 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Aiemmin päivällä THL:n tiedotustilaisuudessa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalain en kertoi, että tästä noin kolmasosa on Helsingin alueen uusia tapauksia ja puolet pääkaupunkiseudun.

– Tilanne on eri alueilla Suomessa hieman erilainen ja siksi keinojen täytyy olla erilaisia, Puumalainen sanoi.

THL:n asiantuntijat painottavat, että oleellista on, että paikalliset päättäjät miettivät alueellisia toimia jo etukäteen. Aluehallintovirastojen ja sairaanhoitopiirien rooli on avainasemassa.

– Viime kädessä mennään takaisin valtakunnallisen tason toimenpiteisiin, jos tilanne sitä vaatii.

Puumalaisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tartunta leviää nyt huolestuttavasti sikäli, että läheskään kaikkien tartuntojen alkuperää ei pystytä jäljittämään.

THL:n johtaja Mika Salminen arvioi, että epidemia on Husin alueella nyt kiihtymisvaiheessa.

Hallitus pohtii tänään muun muassa ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämistä ja asiakaspaikkamäärän vähentämistä neuvottelussaan, joka alkaa kello 16.

Suurimmat ilmaantuvuusluvut Keski-Suomessa

Kahden viikon ajalta tartuntoja on 1 167, mikä on 584 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon jakson 583 tartuntaa.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 697. Edeltävällä vastaavalla ajanjaksolla tartuntoja raportoitiin 470. Tapausten määrä kasvoi siis 227 tartunnalla.

Koronaviruksen suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Keski-Suomen (46,6), Etelä-Savon (38,7), Helsingin ja Uudenmaan (35,9), Päijät-Hämeen (18,6) ja Pirkanmaan (17,9) sairaanhoitopiirien alueilla. Ilmaantuvuus kertoo tautitapausten määrän per 100 000 asukasta 14 vuorokauden ajalta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Pirkanmaan koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa

Pirkanmaan koronaepidemia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luokituksen mukaisesti kiihtymisvaiheessa, Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä katsoo.

Koko maakunnassa suositellaan kasvomaskien käyttöä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Suositus koskee siis muun muassa joukkoliikennettä, kulttuuri- ja urheilutapahtumia kuten teattereita, konsertteja ja jääkiekko-otteluita, uskonnollisia tilaisuuksia sekä ulkotapahtumia, joissa ei voi pitää riittävää etäisyyttä.

Lisäksi maskia käytetään sairaanhoitopiirin elokuisen suosituksen mukaisesti koronavirusnäytteeseen mennessä, ulkomailta riskimaista palattaessa sekä omaehtoisen karanteenin aikana julkisella paikalla välttämättömissä asioissa liikuttaessa.

Toisen asteen oppilaitoksiin maskisuositus ei kuitenkaan toistaiseksi ulotu, sillä pandemiaohjausryhmä ei tässä vaiheessa epidemiatilannetta katso sitä tarpeelliseksi. Koululaisten tartunnat ovat sairaanhoitopiirin mukaan peräisin vapaa-ajalta.

– Koulu ja päiväkoti ovat toistaiseksi Pirkanmaalla turvallisia paikkoja, kunhan ei mennä kumpaankaan sairaana, sanoo alueellisen pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand tiedotteessa.

Tartunnan lähde on Pirkanmaalla tiedossa noin puolessa syksyn aikana todetuista tautitapauksista. 17. elokuuta – 27. syyskuuta välisellä ajanjaksolla on todettu 165 uutta koronatapausta.

IL: Meilahden sairaalan teho-osaston työntekijällä koronatartunta

Meilahden sairaalan teho-osasto M1:llä työskennelleellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta, uutisoi Iltalehti .

Tartunta selvisi tiistaina, ja altistuneiden työntekijöiden selvittäminen on vielä kesken. Enimmillään tartunnalle on altistunut noin parikymmentä henkilökunnan jäsentä, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen Iltalehdelle.

Potilaita tai vierailijoita ei Järvisen mukaan ole altistunut tartunnalle. Kyseisellä teho-osastolla ei hoideta koronapotilaita.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka