Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Grönlanti vei pohjoisen pallonpuoliskon kylmyysennätyksen Venäjältä liki 30 vuotta vanhalla mittaustuloksella

Pohjoisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen kylmyysennätys on miinus 69,6 celsiusastetta ja mitattu Grönlannissa, vahvisti Maailman ilmatieteenlaitos WMO keskiviikkona. Aivan tuoreesta tapauksesta uudessa ennätyksessä ei ole kyse, sillä hyinen lämpötila rekisteröitiin jo 22. joulukuuta vuonna 1991.

Asia tuli ilmi, kun Wisconsin-Madisonin yliopiston automaattisen tutkimusaseman keräämää tietoa käytiin uudelleen läpi. Tutkimusasema sijaitsi Grönlannin keskiosan jäätiköllä yli kolmen kilometrin korkeudessa. Ilmastotutkija huomautti löydöstään WMO:lle, joka tarkisti asian ja totesi tiedon ennätyksestä paikkansa pitäväksi.

Pohjoisen pallonpuoliskon edellinen kylmyysennätys, miinus 67,8 astetta, oli rekisteröity kahteen otteeseen Venäjällä Verhojanskissa ja Oimjakonissa. Viime aikojen uutiset Grönlannista ovat puolestaan kertoneet lähinnä poikkeuksellisen lämpimistä säistä ja jäätikön huolestuttavasta sulamisesta.

Koko maapallon virallinen kylmyysennätys, miinus 89,2 astetta, mitattiin Etelämantereella vuonna 1983.