Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijoiden mukaan Suomen ilmastopaneelin näkemys vihreästä elvytyksestä on optimistinen: "Taloudelle ei ole olemassa vihreää hokkuspokkus-elvytystä"

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen asiantuntijat muistuttavat vihreän elvytyksen olevan hidasta.

Suomen ilmastopaneelin arviot vihreästä elvytyksestä ovat optimistisia, kirjoittavat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkijat Anni Huhtala ja Marita Laukkanen blogissaan.

– Paneelin näkemys vihreän elvytyksen mahdollisuuksista on varsin myönteinen, tutkijat kirjoittavat.

– Kun Suomi miettii omaa elpymispakettiaan, kannattaa pitää pää kylmänä odotusten ja toiveiden suhteen. Taloudelle ei ole olemassa vihreää hokkuspokkus-elvytystä.

Suomen ilmastopaneeli julkaisi viime viikolla selvityksensä siitä, millaisia vihreitä elvytystoimia voitaisiin hyödyntää koronakriisistä selviämisessä.

VATTin tutkijat kritisoivat Suomen ilmastopaneelin vaikutusarvioiden olevan osittain epäjohdonmukaisia. Esimerkkinä tästä Huhtala ja Laukkanen mainitsevat syvälämmön ja lämpöpumput, joihin satsaaminen työllistää maa- ja vesirakennusalan ammattilaisia.

– Hiilidioksidipäästöjen oletetaan vähenevän, kun uusilla lämmitysjärjestelmillä korvataan aikanaan turpeen ja kivihiilen polttoa. Ympäristövaikutusten arviointi eri mallinnuksilla ja aikajänteillä kuin välittömän työllisyyskehityksen arviointi johtaa kuitenkin epäjohdonmukaisuuksiin – turpeen ja kivihiilen polton vähentyessähän kivihiili- ja turvealalta katoaa työpaikkoja, mikä pitäisi ottaa huomioon myös elvytyksen työllisyysvaikutusten arvioinnissa.

Myönteistä on, että vaikka työpaikat syntyvät myöhään, ne vaikuttavat pysyviltä.

Tutkijat Anni Huhtala ja Maria Laukkanen, VATT

Tutkijat muistuttavat, että vihreä elvytys on hidasta, sillä talouden rakenteet eivät muutu hetkessä eikä vihreitä työpaikkoja tai niiden vaatimaa osaamista synny hetkessä.

– Myönteistä on, että vaikka työpaikat syntyvät myöhään, ne vaikuttavat pysyviltä.

Onnistuessaan vihreä elvytys voi vauhdittaa talouskasvua ja suojella ympäristöä.

– Taikakeino se ei kuitenkaan ole, tutkijat kirjoittavat.