Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa vaihteeksi toiveita sovusta puolustusmäärärahojen korottamisessa

Ruotsin sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallituksen kerrottiin perjantaina päässeen sopuun tulevien vuosien puolustusmenoista keskustapuoleen ja liberaalien kanssa. Dagens Nyheter -lehden mukaan puolustusvoimat saa miljardi kruunua (vajaat 100 miljoonaa euroa) lisää vuonna 2024 ja edelleen kaksi miljardia vuonna 2025 jo aiemmin sovittujen määrärahakorotusten päälle.

Lisärahalla on tarkoitus kuitata kustannusten ja hintojen nousua. Yhteensä lisärahaa on luvassa vuoteen 2030 mennessä 13 miljardia kruunua.

Hallituksen on määrä antaa valtiopäiville tämän kuun lopussa lakiesitys puolustuksen kehittämisestä vuosina 2021–25. Siihen mennessä myös porvariopposition kokoomuksen ja kristillisdemokraattien toivotaan tulevan yhteisen linjauksen taakse. Muussa tapauksessa esityksellä ei ole enemmistön tukea.

Puolustusministeri Peter Hultqvist ilmoitti kesäkuussa kaikkien puolueiden yhteisen puolustuskomitean (Försvarsberedning) neuvottelujen päättyneen tuloksettomina. Porvarioppositio olisi halunnut sopia lisäsatsauksista puolustukseen myös vuosikymmenen jälkipuoliskolle, mihin hallitus ei ollut vielä valmis sitoutumaan muun muassa koronaepidemian aiheuttamiin lisämenoihin viitaten.

Dagens Nyheterin mukaan puolueet olisivat sopineet lisärahan ohella myös joistain käytännön toimista kuten tykistörykmentin ja kahden jalkaväkirykmentin uudelleenperustamisesta lähivuosina. Lisäksi merivoimat saa neljä uutta korvettia ja ilmavoimat pitkän kantaman ohjuksia, jotka on tarkoitettu maassa olevia kohteita vastaan.